Μοσκοβισί για Panama Papers: Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροαποφυγής

France Investment BankΟ Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον αγώνα εναντίον της φοροαποφυγής, μετά τη δημοσίευση των “εγγράφων του Παναμά”.

“Αυτά τα Panama Papers δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη, αλλά επιταχυντή. Πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερος σθένος όσον αφορά τη διαφάνεια”, τόνισε ο Επίτροπος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία του στο Παρίσι.

“Επιθυμώ η πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας που είναι πάνω στο τραπέζι για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (…) να εξασφαλίσει γρήγορα την ομόφωνη έγκριση των κρατών”, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί αναφερόμενος σε κείμενα που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

“Υπάρχει ένα μήνυμα στα Panama Papers: ο καθένας μπορεί να εντοπιστεί από τις αρχές, κι αντί να πιαστεί, να εκτεθεί και να στιγματιστεί, θα ήταν καλύτερο να εφαρμόζει τους κανόνες”, δήλωσε ο Μοσκοβισί αναφερόμενος στα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο.

Για να καταπολεμηθούν οι πρακτικές της φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε δύο οδηγίες. Η πρώτη αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ για τις δραστηριότητες των πολυεθνικών. Αυτές οι τελευταίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν αναλυτικά αποτελέσματα χρήσεως και στοιχεία για τους φόρους που καταβάλλουν ανά χώρα.
Με τη δεύτερη οδηγία, η Κομισιόν επιδιώκει να “φορολογούνται τα κέρδη στις χώρες στις οποίες αποκομίζονται”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα