Μοσκοβισί:«Ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του 2016 για την Ελλάδα»

growthΟ Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε,προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016,ενώ για το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η η μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ  θα φτάσει στο  -1,4%.

«Σε σχέση με την Ελλάδα, βλέπουμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, αλλά έχει δυναμικό να αναπτυχθεί. Θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016, και ισχυρή επιστροφή στο 2017. Αρκεί να υποστηριχθούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ.Μοσκοβισί.

«Είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα για να υπάρξουν θετικά νέα από το eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και τα δεύτερα προαπαιτούμενα για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους. Αν συμβούν όλα αυτά θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε μια νέα ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το 2016, η ύφεση προβλέπεται στο 1,3%. Το 2017, η ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,7%.
Για την ανεργία στην Ελλάδα, οι προβλέψεις της Κομισιόν βρίσκονται στο 25,7% φέτος, στο 25,8% το 2016 και στο 24,4% το 2017.To έλλειμμα προβλέπεται για φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ, στο 3,6% το 2016 και στο 2,2% το 2017.Το χρέος προβλέπεται για φέτος στο 194,8% τπθυ ΑΕΠ, στο 199,7% το 2016 και στο 195,6% το 2016%.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «σε σχέση με τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα σε οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, η Κύπρος θα έχει ανάπτυξη 1,2 και 1,4 το 2015 και το 2016, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης, ενώ η Ελλάδα διολισθαίνει και πάλι στην ύφεση -1,4% φέτος και – 1,3% το 2016».

«Ωστόσο, τολμώ να πω» συνέχισε ο κ.Μοσκοβισί, «ότι η πρόβλεψη είναι καλύτερη από ότι υπολογίζαμε στο βασικό σενάριο του προγράμματος τον Αύγουστο. Μόλις γύρισα από την Ελλάδα και έχω να σας πω ότι η ανάπτυξη θα αρχίσει να επιστρέφει στο δεύτερο μισό του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα επιστρέψει. Η χώρα έχει δυναμικό ανάπτυξης, αν το πρόγραμμα παραμείνει εντός τροχιάς».

«Οι χώρες που θα μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας του, όπως η Ελλάδα θα δουν σύντομα οφέλη στην απασχόληση», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη:

Τώρα,αναφορικά με την συνολική  οικονομική εικόνα της  Ευρωζώνης, το ΑΕΠ των χωρών του κοινού νομίσματος εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 1,6% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι σημερινές οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι συνεχίζεται η συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η ανάπτυξη ευνοείται, σε μεγάλο βαθμό, από προσωρινούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η Ευρωζώνη έχει επιδείξει ανθεκτικότητα σε εξωτερικές εξελίξεις, όπως η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανάκαμψης απαιτείται η αξιοποίηση αυτής της προσωρινής ευνοϊκής συγκυρίας με στόχο την προώθηση υπεύθυνων δημόσιων οικονομικών, την τόνωση των επενδύσεων και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αυτό είναι σημαντικό, λαμβανομένων ιδίως υπόψη της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, των συνεχιζόμενων εντάσεων στις γειτονικές μας χώρες και της ανάγκης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με αποφασιστικότητα και συλλογικό τρόπο».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε για την ευρωπαϊκή οικονομία:

«Η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Για το 2016, προβλέπουμε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, οι βελτιώσεις εξακολουθούν να κατανέμονται άνισα: Στην Ευρωζώνη, ιδίως, η σύγκλιση δεν πραγματοποιείται με επαρκώς ταχείς ρυθμούς.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις: ανεπαρκείς επενδύσεις, οικονομικές δομές που παρεμποδίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, και διατήρηση υψηλών επιπέδων ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν την εφαρμογή τολμηρών και αποφασιστικών πολιτικών το 2016, ιδίως ενόψει των αβέβαιων παγκόσμιων προοπτικών».

Στην Ευρωζώνη, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% το τρέχον και το επόμενο έτος και κατά 1% το 2017. Στην ΕΕ, η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,0% φέτος και κατά 0,9% το 2016 και το 2017.

Συνολικά, η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται μόνο σταδιακά, με σημαντικές όμως διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Στην Ευρωζώνη, προβλέπεται να μειωθεί από 11,0% το τρέχον έτος σε 10,6% το επόμενο έτος και σε 10,3% το 2017, ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ, οι προβλέψεις δείχνουν πτώση από 9,5% το τρέχον έτος σε 9,2% και 8,9% το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από 0,1% στην Ευρωζώνη και 0% στην ΕΕ το τρέχον έτος σε 1,0% και 1,1% αντίστοιχα το επόμενο έτος, και σε 1,6% στην ΕΕ και την Ευρωζώνη το 2017.

Έως το 2017, ο δείκτης του ελλείμματος προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί σε 1,5%. Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές ουδέτερος.

Ο δείκτης του ελλείμματος προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να μειωθεί από το ανώτατο επίπεδο του 94,5% το 2014 σε 91,3% το 2017. Ο δείκτης του ελλείμματος προς το ΑΕΠ για το σύνολο της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί σε 1,6% το 2017 από το προβλεπόμενο ποσοστό 2,5% το τρέχον έτος, ενώ ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε 85,8% το 2017 από το προβλεπόμενο ποσοστό 87,8% το τρέχον έτος.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα