Μητσοτάκης: Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

Ως ένας υποψήφιος πρωθυπουργός με συγκεκριμένο σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κράτησε… μικρό καλάθι στις δεσμεύσεις του και κυρίως προς τους συνταξιούχους («δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα τις αδικίες») και τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις αλλά να επαναφέρει την αξιολόγηση, τον  έλεγχο των συμβάσεων και τις μετακινήσεις όπου υπάρχουν κενά σε υπηρεσίες, ώστε να μην γίνουν προσλήψεις.

Απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Επίσης, μφανίστηκε με το τρίπτυχο μιας πολιτικής που θα έχει λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, λειτουργικότερο κράτος. Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς τα πλεονάσματα με στόχο την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών. Επίσης τάχθηκε κατά των ομαδικών απολύσεων και υπερ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Αναφερόμενος στις εκλογές υποστήριξε ότι τις ζητάει γιατί η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο και υπονομεύει τους θεσμούς, προσθέτοντας ότι η  Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Το κόστος των εκλογών θα είναι πολύ μικρό μπροστά στη ζημιά που κάνει η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση με τους θεσμούς. Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και ότι η ΝΔ έχει απο τη πρώτη στιγμή εγείρει ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εγείρονται πολύ σημαντικά ερωτήματα για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. Ερωτηθείς για την υπόθεση Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε πως η υπόθεση  είναι στη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης. Το 2009 ο Κ. Καραμανλής ζήτησε συνεννόηση για να πάρει η κυβέρνηση δύσκολα μέτρα. Η παρότρυνση έπεσε στο κενό και ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη με το “λεφτά υπάρχουν”».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν έρχονται επενδύσεις καθώς ο πρωθυπουργός «τους τρομάζει» και πρόσθεσε ότι εκείνος θα δημιουργήσει αξιόπιστο περιβάλλον για να προσελκύσει επενδύσεις. Αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών, τάχθηκε στη δημιουργία και μη συστημικών τραπεζών ενώ αναφερόμενος στην Τράπεζα Αττικής ζήτησε το πόρισμα όχι μόνο να πάει στον εισαγγελέα αλλά και να δοθεί στη δημοσιότητα.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά είπε ότι η ΝΔ είναι ενωμένη αλλά εκείνος θα προχωρήσει σε ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος και ότι στην κυβέρνησή του, στην οποία «θα μετέχουν οι καλύτεροι», θα έχει και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου, αναθεώρηση του Συντάγματος και αξιόπιστη συζήτηση με τους θεσμούς για το χρέος μια και εκείνος θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα κάνει και περισσότερες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα