Μηνύματα Τσίπρα προς όλες τις κατευθύνσεις πριν την Σύνοδο Κορυφής-Η Ελλάδα δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών»

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Αλ.Τσίπρας πριν την Σύνοδο Κορυφής,μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.CFR5Lok9Noan2LPRyoKS

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο προσφυγικό και τις ευθύνες της Ευρώπης: «Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης που διαρκώς οξύνεται και ξεπερνά τις αντοχές μιας χώρας, δοκιμάζει τις αντοχές όλης της Ευρώπης και αλλάζει τα δεδομένα»

«Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η Δύση βλέπει για πρώτη φορά ότι οι άλογες ενέργειες και επιλογές στην περιοχή της Μ. Ανατολής έχουν επιπτώσεις που αφορούν πλέον την καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μπροστά σε αυτή την κρίση αναδεικνύονται οι μεγάλες αδυναμίες της ΕΕ όπως το έλλειμμα αλληλεγγύης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι επειδή δεν μπορεί να εντάξει στον κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας, όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «τέρας της ακροδεξιάς που έχει θραφεί».

«Η Ευρώπη συνθλίβεται μεταξύ λιτότητας και κλειστών συνόρων…με κάποιους να θέλουν να επιβάλουν την λογική της Ευρώπης-φρούριο»,συνεχίζοντας:

«Η Ελλάδα ευρισκόμενη στο μέσο μιας κρίσης με πολλές παραμέτρους (προσφυγικό, οικονομία, ασφάλεια) παλεύει και υπερασπίζεται αξίες» προσθέτοντας: «Θα συνεχίζουμε να σώζουμε ζωές, να δίνουμε τροφή σε ασφάλεια σε διωκώμενους ανθρώπους…να υπερασπιζόμαστε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».

«Είναι όμως και αυτονόητο ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα που υλοποιεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής, είπε ότι διαμορφώνεται σε τρείς άξονες που συμφωνήθηκαν «κατ’ ελάχιστον» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών:

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην χώρα μας

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία με χτύπημα κατά των διακινητών

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα στην Σύνοδο θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.

«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».

«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υποστήριξε.

Επίσης,υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα στα «άθλια» σενάρια περί εξόδου της χώρας την Συνθήκη Σένγκεν.

Υποστήριξε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας «πήραμε το ψωμί από το στόμα» εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στάση του,λέγοντας πως «Εφαρμόζουμε μια δύσκολη συμφωνία, μια συμφωνία που είναι προϊόν εκβιασμού και συμβιβασμού» είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε: «Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Και θα ολοκληρωθεί παρά την παρελκυστική τακτική που τις τελευταίες μέρες κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα επιτευχθεί «επειδή για πρώτη φορά» υπάρχει τέτοια σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαϊκών δανειστών και κατηγόρησε εκ νέου το ΔΝΤ για τις «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του».

«Το λέω μια και καλή ότι θα τα καταφέρουμε και πως το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει. Η κυβέρνηση και θα περάσει τον κρίσιμο κάβο της αξιολόγησης και κυρίως θα καταφέρει να το περάσει με την κοινωνία όρθια και διατηρώντας την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, δεν θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος» προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Εμείς θα τα καταφέρουμε.

Ο Αλ.Τσίπρας, δεν παρέλειψε να μιλήσει  για την “πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής”, που είπε ότι “είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα”. Τώρα,τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, “έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου”.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν, προσθέτοντας ότι “απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ” απαντά με “τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα