Ελπίδα για ριζικές αλλαγές μετά τις 24 Μαΐου

Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup και ο πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς του συνεργάτες αξιολογούν την πορεία της διαπραγμάτευσης έως σήμερα.

Στις 10 το πρωί στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τους συνεργάτες του τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές ψάχνοντας  τη φόρμουλα ώστε να κερδίσει όσα πιο πολλά γίνεται στο θέμα του χρέους,αλλά και να κλείσει το ζήτημα του λεγόμενου δημοσιονομικού «κόφτη».

Την Τετάρτη θα εισαχθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου και τα μέτρα έμμεσης φορολόγησης.

Τη διαβεβαίωση ότι αν επιτευχθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για το χρέος, το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές, έδωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπει ένα τέλος στα δημοσιονομικά μέτρα.

tsipras-deth-11Αλ.Τσίπρας:«Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017»

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως εάν πετύχει η επιδίωξη της κυβέρνησης για το χρέος, το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια».

Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις 24 Μαΐου θα προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση, στον συντονισμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ επικρίνει έντονα την αντιπολίτευση και ειδικότερα τη ΝΔ για τη στάση της όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά γενικότερα στην πολιτική της. Σημειώνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διεύρυνση, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος. Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

1934506Μαξίμου:Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της ΝΔ δεν έχουν όρια

Την αντίδραση του Μαξίμου προκαλεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 9ης Μαΐου, γι’ αυτό και κύκλοι του ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν όρια. Αυτοί που σκίζουν τα ιμάτια τους για την συμφωνία, γιατί δεν λένε ανοιχτά την δική τους πρόταση; Γιατί δεν λένε στον λαό ότι είναι υπέρ της περικοπής μισθών και συντάξεων – μετά από 11 συνεχόμενες που κατάφεραν με την δική τους διαπραγμάτευση;» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου με αφορμή τη στάση της ΝΔ.

«Γιατί δεν μας εξηγούν την ευθυγράμμισή τους με τις πιο υφεσιακές και κοινωνικά καταστροφικές προτάσεις του Δ.Ν.Τ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τι κατάφεραν για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, με την απώλεια 25% του ΑΕΠ που πέτυχαν το διάστημα 2010 – 2014; Κάπου χρειάζεται και λίγη ντροπή» καταλήγουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup στις 24 Μαΐου – η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο, απέστειλε ο Υπ.Επικρατείας Νίκος Παππάς  στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους μεγάλων παγκοσμίως επενδυτικών ομίλων στη Νέα Υόρκη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα