Με το βλέμμα στις 24 Μαΐου

eurogroup-greece1

Ξεκίνησε  χθες  η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης,με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου χθες, ότι ήδη  ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

Σταθάκης Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

Σε διευκρινίσεις για τη συμφωνία στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup προχώρησε σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η συμφωνία σηματοδοτεί θετική μεταστροφή και δείχνει το δρόμο ότι μπορεί να κερδίσουμε το στοίχημα για να «τρέξει» η ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης ο Γιώργος Σταθάκηςτον χαρακτήρισε κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017 καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνικής προσέγγισης και διαθέτει ευελιξία, εξηγώντας πως στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς και σε ποιους τομείς θα γίνει η εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

«Η ευελιξία υπάρχει, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια τις δυο χρονιές που μας ενδιαφέρουν πολύ να έχουμε τα αποτέλεσμα που θέλουμε, χωρίς να έχουμε μια δέσμευση προκαταβολικά, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του μηχανισμού» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί σύναψης 4ου μνημονίου, απάντησε πως η χρήση του όρου στη συμφωνία αφορά τον μηχανισμό αμοιβαίας κατανόησης ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινητοποιήσει τον μηχανισμό διόρθωσης και δεν ενέχει νομοθετική ισχύ.

Για το περιεχόμενο του επερχόμενου νομοσχεδίου σημείωσε ότι αφορά ένα ευρύ φάσμα έμμεσων φόρων που περιλαμβάνει το 1% στο ΦΠΑ για διάφορους τομείς, όπως ορισμένες κατηγορίες καυσίμων, στα τυχερά παιχνίδια, στα τσιγάρα και τα ποτά, στα τέλη των συνδρομητικών καναλιών και σε κατηγορίες του τουρισμού πολυτελείας. Για το ΔΝΤ ανέφερε ότι στο χθεσινό Eurogroup προέκρινε τη σύγκλιση κρατώντας τη θέση του στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μπει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα