Μερκελ:«H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φτάσει και πάλι σε οικονομική ανάπτυξη»

German Chancellor Angela Merkel gestures as she gives a speech at the German sustainable development congress in Berlin, May 13, 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS ENVIRONMENT HEADSHOT)

Από  το βήμα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ δημιούργησε  ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης».

«Εργαζόμαστε επίμονα για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αυτό το καλοκαίρι δημιουργήσαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μία ευκαιρία- στην κλασική προσέγγιση αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης- να φτάσει και πάλι σε οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σχολιάζοντας το ζήτημα του χρέους στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «το λεγόμενο ποσοστό χρέους το 2015 θα μειωθεί για πρώτη φορά- στην Ευρωζώνη στο 94% του ΑΕΠ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 88%», για να προσθέσει, αναφερόμενη στην Ελλάδα: «Αν είμαστε ειλικρινείς, και η Γερμανία έχει εδώ ακόμη δρόμο, αν δούμε τους όρους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και η Σουηδία και η Δανία, έχουν σημαντικά λιγότερα χρέη σε σχέση με το ΑΕΠ τους από ό,τι εμείς. Άρα πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

Η κ.Μέρκελ τόνισε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν από ένα χρόνο και ότι οι  μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν αποδώσει.
«Αν κοιτάξουμε τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια οικονομική ανάκαμψη, η κατάσταση είναι καλύτερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο», είπε η Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

Μάλιστα, η Καγκελάριος της Γερμανίας εξήρε τα μεταρυθμιστικά προγράμματα σε Ιπανία και Ιρλανδία,λέγοντας πως αυτές οι χώρες αναπτύσσονται,πλέον, περισσότερο από το μέσο όρο. «Η Ισπανία αυξάνεται τόσο γρήγορα όπως πριν από την κρίση. Εμείς μπορούμε μόνο να πούμε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε .

Όσον αφορά τη γερμανική οικονομία  είπε ότι είναι σε καλή κατάσταση και θα αναπτυχθεί 1,8% φέτος και τον επόμενο χρόνο, παρά τα ρίσκα που προκύπτουν από την παγκόσμια οικονομία.

«Η Γερμανία είναι σε καλή κατάσταση αυτούς τους μήνες», δήλωσε, επισημαίνοντας την ισχυρή οικονομία της χώρας και την εύρωστη αγορά εργασίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα