«Μαχαίρι» από Γερμανία στο ταμείο Γιούνκερ – Απαιτεί εθνική συμμετοχή 10%

merkel_juncker708_0Αυστηρούς όρους βάζει για την συγκατάθεσή της στην παράταση του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ» (Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, EFSI) η γερμανική κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ζητά και εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή ύψους τουλάχιστον 10%.

Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», «δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια συνεχής χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από κοινοτικούς πόρους», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσέξει περισσότερο την ποιότητα των σχεδίων που στηρίζονται.

«Ο στόχος τον οποίο έχει θέσει ο Πρόεδρος Γιούνκερ προκειμένου να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις έως το 2018 δεν πρέπει να αναδειχθεί σε φετίχ», προειδοποιεί το έγγραφο, το οποίο, όπως επισημαίνει το περιοδικό, θα σταλεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Προκειμένου δε να μην αποτραπούν οι ιδιώτες επενδυτές λόγω του Ταμείου, θα πρέπει να ιδρυθεί μια υπηρεσία καταγγελιών, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία διοικεί το Ταμείο. Επιπλέον, τα σχέδια που στηρίζονται δεν θα πρέπει, σύμφωνα με το έγγραφο, μελλοντικά να επικεντρώνονται πλέον πρωτίστως στην Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα