Μαξίμου για το επίδομα θέρμανσης: Η ΝΔ παραπληροφορεί και προκαλεί

«Η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή της ανακοίνωση παραπληροφορεί και προκαλεί. Συνιστάται μεγαλύτερη αυτεπίγνωση ως προς τον ρόλο της στη φτωχοποίηση των συμπολιτών μας. Καλείται δε να μας πει εάν θεωρεί το επίδομα θέρμανσης μία ακόμη «σπατάλη» του Δημοσίου που θα κόψει ώστε να μειώσει τους φόρους στους ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως συστηματικά υπόσχεται»

Η απάντηση κυβερνητικών πηγών στη Νέα Δημοκρατία για το επίδομα θέρμανσης:

Η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή της ανακοίνωση παραπληροφορεί και προκαλεί. Συνιστάται μεγαλύτερη αυτεπίγνωση ως προς τον ρόλο της στη φτωχοποίηση των συμπολιτών μας. Καλείται δε να μας πει εάν θεωρεί το επίδομα θέρμανσης μία ακόμη «σπατάλη» του Δημοσίου που θα κόψει ώστε να μειώσει τους φόρους στους ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως συστηματικά υπόσχεται.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  1. Με την ΠΟΛ 1262/2015 ορίστηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης (εισοδηματικά – ακίνητης περιουσίας) με τέτοιον τρόπο, ώστε, παρά την απαιτούμενη μείωση του επιδόματος και τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να διανεμηθεί το διαθέσιμο ποσό σε αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη. Επίσης, με την ίδια Απόφαση, Νομοί που κρίθηκε βάσει στοιχείων ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τοποθετήθηκαν σε ανώτερη κλιματική ζώνη και οι λοιποί Νομοί παρέμειναν σταθεροί.

  2. Με την ΠΟΛ 1189/2016 έγινε προσπάθεια περαιτέρω διορθώσεων, με την τοποθέτηση του Νομού Έβρου στην Α΄ κλιματική ζώνη και των Ορεινών Καλλικρατικών Δήμων σε ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτήν που ανήκει ο Νομός τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το επίδομα για αρκετούς δικαιούχους.

  3. Σημειώνεται ότι για τη περίοδο 2015 – 2016, το συνολικό ποσό που μοιράστηκε στους δικαιούχους ξεπέρασε το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό. Αντίστοιχη δυνατότητα προβλέφθηκε ρητάκαι για την περίοδο 2016 – 2017.

  4. Όσον αφορά την πληρωμή του επιδόματος, προβλέπεται ρητά στην εκδοθείσα Απόφαση ότι, «για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31.12.2016, (…) το ποσό επιδόματος θέρμανσης (…) καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017». Ενώ, «για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό του επιδόματος θέρμανσης (…) καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017».

  5. Η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στο ήμισυ προβλέφθηκε στο Νόμο 4336/2015, ο οποίος ψηφίστηκε από 222 βουλευτές της Ελληνικής Βουλής, μεταξύ αυτών και της Ν.Δ.Εξυπακούεται ότι η αναγκαστικά ψηφισθείσα μείωση του ποσού οδήγησε σε ανάλογη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

  6. Εξάλλου, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης αλλά αναγκαιότητα, στο πλαίσιο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

………………………………………

Για «ασυνέπεια» και «έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, όσον αφορά τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σε ενημερωτικό σημείωμα, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού πετσόκοψε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και μείωσε στο μισό τους δικαιούχους, αποφάσισε ότι, για τις αιτήσεις τους το φετινό χειμώνα, θα πληρωθούν… το καλοκαίρι», επισημαίνοντας πως οι πολίτες έχουν ανάγκη το επίδομα θέρμανσης για να ζεσταθεί το νοικοκυριό τους και δεν αντέχουν να περιμένουν το καλοκαίρι. «Με τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες αυτού του χειμώνα, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να δοθεί στους δικαιούχους, τώρα» σημειώνει η ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να καταβάλειτο επίδομα σε όσους έκαναν αίτηση μέχρι 31.12.2016, άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο. Επίσης, για αιτήσεις που γίνονται εφεξής κάθε μήνα, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τη ΝΔ, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι το τέλος του 2014.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που συζητά με τους εταίρους και δανειστές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα