Μαξίμου:Ο Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο,παραδέχεται ότι η Ευρωζώνη μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς το ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, αναφορικά με συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, όπου για πρώτη φορά παραδέχεται ότι η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη, όπως υπογραμμίζουν, που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM, με τη χαρακτηριστική δήλωση του: «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag». Ακόμη, ότι ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός αναφορικά με τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Επισημαίνουν ακόμη ότι και στην επιμονή του δημοσιογράφου για το «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για «νέο πρόγραμμα», λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις»». «Δηλαδή», τονίζουν συμπερασματικά, «ο Β. Σόιμπλε επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις»».

Επίσης, επισημαίνουν ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Ακόμη, ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πηγές της κυβέρνησης, σημειώνουν, τέλος, ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα