Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης -Βερολίνου και ΔΝΤ

Συγκρουσιακό κλίμα διαμορφώνεται στις σχέσεις της κυβέρνησης με το Βερολίνο και το ΔΝΤ ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για θέματα ακανθώδη, όπως το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις. Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.Vm7L5RE4tWAAOxsT8umj

Διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο μετά τη δημόσια παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΝΕΤ για το ΔΝΤ, προειδοποίησε πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα».

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γερβασίλη απάντησε με σκληρό τρόπο στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Η σύγκρουση, που πυροδοτήθηκε από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ», το οποίο επικαλούμενο αναφορά της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα υποστήριζε ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη χώρα, αναζωπυρώθηκε έτσι εκ νέου και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για 4η μέρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin, όπου προειδοποίησε, ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αρνείται τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης».

Ο κ. Σόιμπλε απάντησε έτσι ευθέως στα όσα είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στη ΝΕΤ, ενώ ταυτόχρονα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά προχώρησε και σε πολιτικής φύσεως παρατηρήσεις, κάνοντας έμμεση αναφορά στην μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Αν και η αμφισβήτηση του ρόλου του ΔΝΤ μπορεί να είναι αναγκαία «για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε ο κ. Σόιμπλε, υπαινισσόμενος κάτι που δεν αγνοεί ούτε η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ότι χωρίς το ΔΝΤ, η οποιαδήποτε έγκριση εκταμιεύσεων του προγράμματος από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως το γερμανικό και το ολλανδικό καθίσταται δυσχερής.

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι ευνοϊκό για την στάμνα», πρόσθεσε με νόημα ο Γερμανός υπουργός.

Τα σχόλια του αναφέρονταν στην τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα, στην οποία ο πρωθυπουργός επέκρινε τον ρόλο του ΔΝΤ ως «μη εποικοδομητικό», καλώντας το ίδιο το Ταμείο να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.

«Όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του Ταμείου, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση Σόιμπλε ακύρωσε στο σύνολό της την προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που είχαν καταβάλλει Αθήνα και Βερολίνο τις προηγούμενες μέρες και που είχε οδηγήσει σε διάψευση περί της ύπαρξης αναφοράς της πρεσβείας, η οποία είχε προκαλέσει ικανοποίηση στο Μαξίμου.

Κλιμακώνοντας την ελληνική αντίδραση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προχώρησε άμεσα σε σχολιασμό των δηλώσεων Σόιμπλε, παρατηρώντας ειρωνικά πως «ευτυχώς» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «πασχίζει να κρατήσει την στάμνα γερή» και πρόσθεσε αυστηρά: «Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα