Μαίνεται η κρίση στη Συρία-Τεράστια επιχείρηση στο Χαλέπι

αρχείο λήψης (4)

Ο συριακός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών κοντά στο Χαλέπι με στόχο να ανακαταλάβει τον δρόμο που συνδέει της μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι  έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 650 εξόδους μαχητικών και έχει διεξάγει επιδρομές εναντίον περισσότερων από 450 στόχων από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση επέκρινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εκτίμησε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια ειρηνική λύση στη Συρία «με βόμβες».Με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του Άσαντ άνοιξαν νέο μέτωπο κοντά στο Χαλέπι και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο χωριά νότια της πόλης.

Μια συριακή στρατιωτική πηγή  επεσήμανε«Σχεδόν 3.000 φιλοκυβερνητικοί μαχητές εμπλέκονται σε μάχες στο Χαλέπι, εκ των οποίων εκατοντάδες Ιρανοί και μέλη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, καθώς και Ιρακινοί» .Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, σχεδόν 2.000 Ιρανοί ή μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν συμμετέχουν στην επιχείρηση κοντά στο Χαλέπι, σε «μια συντονισμένη προσπάθεια» μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Δαμασκού.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, προειδοποιούσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ακραίων οργανώσεων στο Αφγανιστάν, το οποίο ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του την απειλή.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έως και 50.000 μαχητές στη χώρα, οργανωμένοι σε πάνω από 4.000 διαφορετικές ομάδες. Η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην αφγανική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με τους εταίρους της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)» επεσήμανε ο Αντόνοφ μιλώντας σε ένα αμυντικό συνέδριο στο Πεκίνο.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό, το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία, προειδοποιώντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως εφαλτήριο για να στείλει αντάρτες στη βόρεια Κίνα.

Συμπλήρωσε ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν σταθερές πηγές εσόδων και αξιόπιστο εξοπλισμό, ενώ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι κάποιες χώρες παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα