Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ βλέπουν Ερντογάν για το Προσφυγικό

9333B0C264C3249DF071051698D30D49Εν μέσω των τουρκικών απειλών ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα γίνει παρελθόν χωρίς την κατάργηση της βίζας, οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι πρόκειται να έλθουν ενώπιος ενωπίω με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κίνα.

Την επικείμενη συνάντηση ανακοίνωση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών εάν προηγουμένως δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, επιμένουν ότι το προνόμιο αυτό θα παραχωρηθεί στην Άγκυρα μόνο εφόσον εκπληρώσει και τους 72 όρους που της έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Norddeutscher Rundfunk η καγκελάριος είπε ότι ακόμη παραμένει ασαφές εάν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου G20.

Η Τουρκία, εξοργισμένη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, εμποδίζει Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους 250 Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, συμμετέχοντας στη διεθνή συμμαχία που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Άγκυρα για να επιλυθεί το ζήτημα και ελπίζει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους στη βάση του Ιντζιρλίκ.

«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να επιτραπεί στους βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες μας» τόνισε. «Προσπαθώ επίσης να επιτύχω κάποια πρόοδο μέσω συζητήσεων» συνέχισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε την Δευτέρα ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει μια στρατιωτική αποστολή εάν δεν μπορεί να ελέγξει τις συνθήκες επί τόπου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα