Μέρκελ προς Ερντογάν: Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο στην Τουρκία

CjJYftyUkAAq1lgΤην ανησυχία της σχετικά με την άρση ασυλίας βουλευτών εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες το πρωί της Δευτέρας. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε την απόφαση να άρει την ασυλία ορισμένων βουλευτών την περασμένη εβδομάδα.

«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι επίσης θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο» στην Τουρκία, ανέφερε η Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε η Μέρκελ.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ακόμη πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες πριν οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στο Χώρο Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα