Μέρκελ:Πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη

140315211815_5608Εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του Μπρένερ προς την Αυστρία, “τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη”, προειδοποίησε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, αλλά και αυτές γύρω από την ΕΕ.

Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, “το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ, δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη”, τόνισε η κ. Μέρκελ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο – Πομερανία και ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της διατήρησης ανοιχτών των συνόρων εντός ΕΕ.

“Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν”, δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη – κι αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε”, συνέχισε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ. “Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων”, κατέληξε η Καγκελάριος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα