«Μάχη» στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Μάχη«Μάχη» δόθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο.

Μπορεί  οι 200 ψήφοι να μην δόθηκαν προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική, παρ’ ολ’ αυτά, όμως είναι μια ιστορική δημοκρατική τομή που έγινε νόμος του κράτους οπού θα τεθεί στις μεθεπόμενες εκλογές.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων,έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία  επί της αρχής,ενώ υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικότερα η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συγκέντρωσε 179 θετικές ψήφους, σε σύνολο 281 ψηφισάντων,  από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων, αλλά και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. «Ναι» σε όλα τα άρθρα εκτός από 3 προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν 3% ψήφισε το ΚΚΕ.

Καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι – με κατά περίπτωση διαφοροποιήσεις βουλευτών σε άρθρα, όπου ψήφισαν «παρών.  Από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε ο   βουλευτής προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους Γιάννης Δημαράς.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι.

Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Μετά την ψήφιση – με απλή πλειοψηφία – του νέου εκλογικού νόμου,επόμενος στόχος είναι η συνταγματική αναθεώρηση.Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την εκδήλωση για την αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τις βασικές κατευθύνσεις, όπως προανήγγειλε την Πέμπτη η Όλγα Γεροβασίλη.

Κομβικά σημεία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θεωρούνται η επανεξέταση και πιθανόν κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας (με ενίσχυση, πιθανά, του θεσμού των δημοψηφισμάτων) όπως και η ενίσχυση της αυτονομίας του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

 

Η αντιπαράθεση που προηγήθηκε το βράδυ της πέμπτης, ήταν σκληρή και το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε για τα καλά. Οι πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν ,ενω αξιοσημείωτη ήταν η σύγκρουση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,πιο συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης κατέβηκε στο βήμα, τονίζοντας ότι δεν θα επιστρέψει στη θέση του προέδρου, μετά την τοποθέτησή του, για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υιοθετώντας δημοσιεύματα μίλησε για σύμπλευση με τη Χ.Α. για την ψήφιση της απλής αναλογικής.

«Επί 20 ημέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε συνεργασία με την Χ.Α. Γίνεται σύμπλευση «πολιτικής αλητείας» με τη «δημοσιογραφική αλητεία»», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ως άτομα και ως παράταξη δίνουμε καθημερινά αγώνες ενάντια στον φασισμό. Η δική σας ατζέντα τούς έφερε εδώ μέσα».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια,λαμβάνοντας το λόγο ,απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ και με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη με επίκεντρο τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με την Χρυσή Αυγή για να κρατηθούν στην εξουσία.

Την ομιλία του την συνέχισε λέγοντας πως για πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

«Να περάσουμε από τον άγονο δικομματισμό σε γόνιμες κυβερνήσεις συνεργασίας»

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι τιμώνται οι αγώνες του λαού με το να γίνει πράξη η απλή αναλογική ως το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει καταντήσει ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε η διαπλοκή θα γλιτώσει. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού».

«Η δίκη της Siemens θα γίνει και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,μιλώντας απο το βήμα της Βουλής ανέφερε πως η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη, τόνισε.

Να μην αναζητεί κανείς σε εμάς δεκανίκια ή πρόθυμους ηλίθιους,ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ.Γεννηματά κατά την ομιλία της οπού με αυτό τον τρόπο έδειξε και τη δυσαρέσκειά της για την κινήσεις προσέγγισεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες επιμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το ΚΙΔΗΣΟ ως όχημα για την επιβίωση του, είτε στην κεντροαριστερά, είτε στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Η αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο και τις τηλεοπτικές άδειες είναι αποπροσανατολιστική, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης.

«Με στεναχωρεί να ακούω βουλευτές να λένε ότι όποιος ψηφίσει τον εκλογικό νόμο δεν έχει στον ήλιο μοίρα», είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες περιμένουν ο πολιτικός κόσμος να αναλάβει τις ευθύνες του».

Νωρίτερα μίλησε ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος που εξήγησε γιατί το κόμμα του δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία. Αμέσως μετά τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκλεγεί με ενισχυμένη αναλογική χωρίς αντιστοιχία με τους ψηφοφόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, κατά την συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα