Λαπαβίτσας:Έλλειψη κριτικής αντιπρότασης από την βρετανική αριστερά

αρχείο λήψης (5)Στην έλλειψη κριτικής αντιπρότασης από την βρετανική αριστερά απέδωσε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι τη «λαϊκή δυσαρέσκεια» για πολιτικές της Ε.Ε. και για τη συνεχιζόμενη λιτότητα καρπώνεται «το δεξιό, έως ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρώην βουλευτής, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια, εντονότατη, στις λαϊκές περιοχές του Λονδίνου και αλλού, ο αέρας μυρίζει “μπαρούτι”, την οποία καρπώνεται η ακροδεξιά, γιατί δεν έχει υπάρξει πρόταση από πλευράς αριστεράς, η οποία να το θέτει σε ένα πλαίσιο προοδευτικό και να δίνει ορίζοντα και που να κάνει κριτική στην Ε.Ε. και να μην είναι αυτού του τύπου, που κάνει σήμερα ο κ. Τζόνσον, ή ο κ. Γκόουβ, δηλαδή οι ακροδεξιοί. Δεν έχει υπάρξει. Και δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα της αριστεράς γενικότερα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο κ. Λαπαβίτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», τόνισε ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση «απονομιμοποίησης» της Ε.Ε., όχι μόνο σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Βρετανίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εκτίμησε ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει, η Ε.Ε. μπαίνει σε μια κατάσταση «απορρύθμισης», καθώς ήδη υφίσταται «φθορά» ως προς την εικόνα της, στα μάτια των κατοίκων της. Σημείωσε, ότι αναδεικνύονται και «ταξικά» χαρακτηριστικά μέσα από τη διαδικασία προς το δημοψήφισμα, καθώς η ιδέα του Brexit φαίνεται, όπως είπε, να γοητεύει περισσότερο «λαϊκά και εργατικά στρώματα» και «μικρομεσαία αστικά στρώματα», ενώ αντιθέτως, «αναφανδόν» υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. είναι το «μεγάλο κεφάλαιο», οι τράπεζες, «οι έχοντες και οι κατέχοντες και η ανώτερη μεσαία τάξη». Πρόσθεσε, ότι σε αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη λιτότητα και στους φόβους για την ενδοκοινοτική μετανάστευση, επενδύουν οι δεξιοί έως και ακροδεξιοί υποστηρικτές του Brexit για να ενισχύσουν την εκστρατεία τους.

«Δυστυχώς, το εργατικό κόμμα και η αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος δεν κατέθεσε μια άλλη πρόταση, η οποία να δώσει διέξοδο στη λαϊκή δυσαρέσκεια» είπε ο κ. Λαπαβίτσας και πρόσθεσε : «Να μην επωφεληθεί, δηλαδή, η άκρα δεξιά από που συμβαίνει και να του δώσει ένα αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα» πρόσθεσε ο κ. Λαπαβίτσας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα