Λαγκάρντ – Τσακαλώτος συμφώνησαν να επιστρέψει το ΔΝΤ στην Αθήνα

2015-07-11t142605z_1691232539_gf10000156192_rtrmadp_3_eurozone-greeceΤην επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Εκτός της Κριστίν Λαγκάρντ, αργά χθες το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντήσεις, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι -συνάντηση που έγινε υπό το κλίμα των θετικών αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα του EFSF που ευνόησε τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χωρίς ανακοινώσεις.

Συνάντηση με Λαγκάρντ

«Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαι ευχαριστημένος. Αν δεν ήταν εποικοδομητική δεν θα ήμουν ευχαριστημένος», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του Ταμείου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος του ESM και την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Η Γενική Διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Τζακ Λιου, Μισέλ Σαπέν

Στο θέμα του χρέους έδωσε έμφαση ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιού, ενώ απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε «είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα».

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το ραντεβού ο Λιου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησαν «τη σημασία Ελλάδα, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση έγκαιρα. Ο αμερικανός υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει την πρόοδο στα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή να βάλει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω ελάφρυνσης».

Την εκτίμηση πως εάν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, αυτό δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Σαπέν να παρέχει διαβεβαιώσεις προς την ελληνική πλευρά ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ – Γερμανία – Ελλάδα».

Συνάντηση Τσακαλώτου Ντάισελμπλουμ το βράδυ του Σαββάτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει το βράδυ του Σαββάτου και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ιδανικό για την ελληνική πλευρά είναι να κλειδώσει η αξιολόγηση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας με έκτακτο Eurogroup.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα