Λαγκάρντ-Ντάισελμπλουμ για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα

ynknhΗ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο παρουσίασε την ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ευρωζώνη,τόνισε ότι το ΔΝΤ θα επαναξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνσή του, στη βάση νεότερων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία

Σχολιάζοντας τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της κατέληξαν σε μια συμφωνία και πως το ΔΝΤ αναμένει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους επόμενους μήνες.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δεν συμμετέχει με δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο δέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία τους με την Ελλάδα κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ.

«Όταν έρθει η ώρα, θα επανεκτιμήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις της ανάλυσης της χώρας και θα κρίνουμε ποιες είναι οι αναγκαίες διεργασίες σχετικά με το χρέος», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

«Είναι δύσκολο για εμάς να σχολιάσουμε μία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε», απάντησε η κ. Λαγκάρντ σε σχετική ερώτηση άλλου δημοσιογράφου. Τότε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ διέκοψε τη ροή του λόγου της για να πει πως «ήσασταν παρόντες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων».

«Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Ισχύει πως εκπροσωπούμασταν στο Eurogroup του Μαΐου. Αυτό που λέω είναι πως όντως υπήρξαν κάποιες προτάσεις μέσα στη συμφωνία, αλλά ότι πιστεύω πως για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα πρέπει να συντάξουμε νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που να καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις», απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προκαλώντας στον εκνευρισμό του Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Ακούσαμε πολλές από τις ανησυχίες του Ταμείου και τις ενσωματώσαμε στη συμφωνία. Δεχτήκαμε πως θα υπάρξουν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ακούσαμε επίσης την ανησυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεχτήκαμε να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας. Όσον αφορά τις κινήσεις για το χρέος, κάποια στοιχεία τους είναι αποτυπωμένα με ακρίβεια στη συμφωνία, και σε κάποια άλλα χρειάζεται δουλειά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Επίσης,ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε μετά το πέρας του Euogroup, ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη ξεκίνησαν να εργάζονται για τις παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Σε ό,τι με αφορά, αυτές θα τις κάνουμε μαζί», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα