Κ. Ιγγλέζη: Οι Σκουριές και τα συμφέροντα της διαπλοκής

 

Άρθρο της Κατερίνας Ιγγλέζη, υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

 

Ολόκληρο το τελευταίο διάστημα η προπαγάνδα που δεχόμαστε από τα συστημικά ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, στοχεύει στο να διαμορφώσει κλίμα συμπάθειας προς τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, οι οποίοι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οδηγούνται στην ανεργία με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η όλη προσπάθεια, φυσικά, φιλοδοξεί να οδηγήσει και στην αναστροφή του κλίματος συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια αντιτίθενται σθεναρά στη σχεδιαζόμενη «επένδυση», δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι η συμπαράσταση του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια δεν δημιουργήθηκε ούτε μέσα από «στημένα» ρεπορτάζ και συνεντεύξεις ούτε χρησιμοποιώντας τους οικονομικούς και άλλους πόρους μιας πολυεθνικής, αλλά μέσα από το δίκαιο του αγώνα για τη διατήρηση πρωτίστως της ζωής και της αξιοπρέπειας, αλλά και της εργασίας των χιλιάδων ανθρώπων που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε αυτή την τερατώδη κλίμακα.

Η πραγματικότητα, φυσικά, έρχεται γι’ ακόμη μία φορά να διαψεύσει αυτή την κατασκευασμένη «αλήθεια» που προωθείται από τα συμφέροντα της διαπλοκής και της διαφθοράς, με την ανάκληση των τεχνικών αδειών να έχει πραγματοποιηθεί από τον αρμόδιο τέως υπουργό με ξεκάθαρη υπαιτιότητα της Ελληνικός Χρυσός.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει επανειλημμένα προβεί σε παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων, μη μπορώντας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για επί τόπου δοκιμή της προτεινόμενης, από την ίδια, μεθόδου μεταλλουργίας (flash smelting). Η παρουσίαση εργαστηριακών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό και η χρησιμοποίηση των αντίστοιχων πορισμάτων δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση συμμόρφωση με τους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν την απροθυμία της εταιρίας, που είχε στη διάθεσή της τρία έτη για να πραγματοποιήσει τις εν λόγω επιτόπιες δοκιμές, να συνεργαστεί με το Ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της εταιρείας για πλήρη αναστολή των εργασιών της πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της, διότι καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από μέρους της να συμμορφωθεί, ούτε τυπικά αλλά ούτε και ουσιαστικά, με τους συμφωνηθέντες όρους πάνω στους οποίους βασίστηκε η χορήγηση των τεχνικών αδειών της.

Από την άλλη μεριά, η προαναφερθείσα απόφαση περί αναστολής εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός» στο σύνολο των έργων της, απόφαση μάλιστα που ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της μητρικής Eldorado Gold αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του ήθους της εταιρείας, η οποία θεωρεί σκόπιμο να χρησιμοποιεί το σύνολο των εργαζομένων της ως «ανθρώπινη ασπίδα» και ως μέσο πίεσης για την αποφυγή τόσο του ελέγχου από τα αρμόδια κρατικά όργανα όσο και της συμμόρφωσής της με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αναλυτικότερα, η εταιρεία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την απόφαση του τέως υπουργού ΠΑΠΕΝ, έθεσε σε διαθεσιμότητα σχεδόν ολόκληρο το εργατικό δυναμικό της, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει δυσφορία και ένταση στους εργαζόμενους, ακόμη και σε αυτούς που δεν απασχολούνται στο υποέργο των Σκουριών ή της Ολυμπιάδας.

Έτσι, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εκβιάσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση (με τη βοήθεια, φυσικά, και πολιτικών κομμάτων) αλλά πιθανόν και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ώστε να ανακτήσει τις επίμαχες άδειες, χωρίς ουσιαστικά να έχει προβεί σε καμία διορθωτική κίνηση. Τέτοιου είδους πρακτικές, βεβαίως, δεν αρμόζουν σε εταιρείες οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας και οι οποίες οφείλουν να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και τους νόμους του εκάστοτε κράτους. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι ως μέσο αποφυγής της νομιμότητας, η οποία οφείλει, πάντως, να εφαρμόζεται αδιάλειπτα και χωρίς διακρίσεις.

Η μετάθεση των ευθυνών από την ίδια την εταιρεία σε μια κυβέρνηση που πρωτίστως μερίμνησε για την τήρηση της αρχής της ισονομίας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό δείγμα γραφής. Η αδυναμία της εταιρείας να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα των μεθόδων που η ίδια διατείνεται ότι θα χρησιμοποιήσει δημιουργεί ευλόγως πολλά ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις της και εντείνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας ως προς την έκταση της επερχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, την οποία η εν λόγω «επένδυση» έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί.

Αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και τη συνακόλουθη κοινωνική και οικονομική καταστροφή του τόπου, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας σε όλες τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες της Χαλκιδικής (τουρισμός, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία κ.ά.) στο άμεσο μέλλον, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να αποτρέψει.

Ο αγώνας φυσικά συνεχίζεται! Στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές για να αποτρέψουμε την ανατροπή των δίκαιων αποφάσεων που έλαβε ως κυβέρνηση από τα κόμματα που υπηρετούν το κατεστημένο και τη διαφθορά. Παλεύουμε για τον οριστικό αποχαρακτηρισμό της περιοχής μας από μεταλλευτική, για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του τόπου μας και για την επικράτηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο (πάνω από τις πολυεθνικές) και θα υπερασπίζεται με σθένος το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα