Κύπρος: Απόψεις για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία αντάλλαξαν Κυπριανού – Ταλάτ

andros_kiprianuO γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος (CTP) και πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη -Ακιντζί, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, «δεν θα είναι το τέλος του δρόμου» στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, έστω και αν δεν σημειωθεί πρόοδος.

 

Οι κύριοι Κυπριανού και Ταλάτ συναντήθηκαν στο «Σπίτι της Συνεργασίας», στη «νεκρή» ζώνη της Λευκωσίας, και αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

«Εκφράζουμε», είπε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, «την επιθυμία να επιτευχθεί πρόοδος κατά τη συνάντηση στην Ελβετία, κάτι που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού». «Είναι αλήθεια ότι μεταξύ μας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «σ’ αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας να καταβάλουμε προσπάθειες για να ξεπεράσουμε αυτές τις διαφορές σεβόμενοι φυσικά τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται η λύση του Κυπριακού και τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων».

«Η επιθυμία μας και το μήνυμα μας προς τους δύο ηγέτες», συνέχισε, «είναι να καταβάλουν το άπαν των προσπαθειών τους για να δοθεί η δυνατότητα για συνέχιση της διαδικασίας με τα θέματα της ασφάλειας και του εδαφικού προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι συμφωνεί με τα όσα είπε ο κ. Κυπριανού και χαρακτήρισε το 2016 ως «ένα πραγματικά κρίσιμο έτος για τη λύση του Κυπριακού». Εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη προς τη συνάντηση αυτή και σημείωσε πως «θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα απ’ αυτή σε όλα τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του εδαφικού και ίσως, εάν είναι δυνατόν, κάποια συζήτηση και πρόοδο στο θέμα της ασφάλειας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια οριστική λύση».

«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της κοινής μας πατρίδας και δεν μπορούμε ποτέ να δεχθούμε μια τέτοια εξέλιξη», επισήμανε ο κ. Κυπριανού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα