Κύπριος ΥΠΟΙΚ:Δεν θα χρειαστεί δάνειο «γέφυρα»

Untitled-99

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών  Χ.Γεωργιάδης,μιλώντας  ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το μνημόνιο «δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία, αλλά ανάγκη που σύντομα δεν θα υφίσταται». Διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί ενδιάμεση στήριξη, δηλαδή δάνειο «γέφυρα»  , ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη.

«Μπορούμε να αναμένουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης με ρυθμούς 1,8%, ενώ από το 2017 και μετά η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2-2,5%» εκτίμησε ο υπουργός, για το 2016. Για την ανεργία, σχολίασε πως είναι κάτι που δημιουργήθηκε σε προηγούμενα χρόνια και που σταδιακά θα καταγράφει μείωση, ενώ το 2016 εκτιμάται στο 15%.

Η συνολική απασχόληση από το τέλος του 2011 μέχρι το 2013 ήταν σε αρνητική πορεία, αλλά από τις αρχές του έτους καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 0,5% σε ετήσια βάση.

Για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 1,9% και το δημοσιονομικό έλλειμμα σε -0,9%. Για το 2016 υπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% και δημοσιονομικό έλλειμμα -0,1%.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος βιώσιμο, αλλά, σημείωσε, «στόχος είναι να γίνει ακόμα πιο βιώσιμο». Εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί κάτω από το 100%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα