Κύκλος συναντήσεων του Ευ.Τσακαλώτου εν όψει της πρώτης αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους

Με τον Φινλανδό ομόλογό του συναντάται σήμερα στο Ελσίνκι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο του μαραθωνίου επαφών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος εν όψει της πρώτης αξιολόγησης και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους – Ο κύκλος συναντήσεων του Ευ. Τσακαλώτου θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν είχε ο Ευ.Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του1

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο ομόλογό του (10/01/2016):

Σε ευχαριστώ Μισέλ για την πρόσκληση να έρθω εδώ και τα καλά σου λόγια για την ελληνική κυβέρνηση και για μένα. Είναι χαρά μου που επέστρεψα εδώ. Να ευχαριστήσω, επίσης, τους Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους –​ όπως και όσους άλλους δημοσιογράφους βρίσκονται εδώ- που ήρθαν για να μας ακούσουν.

Όπως είπε και ο Μισέλ, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ. Κατ΄ αρχάς ο Μισέλ δεν φοράει γραβάτα πράγμα ​που δείχνει ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε στυλιστικό επίπεδο.

Για να μιλήσουμε σοβαρά, ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ κάτω από καλύτερες συνθήκες οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους φίλους μας στη Γαλλία, στον Πρόεδρο Ολάντ, στον Μισέλ και πολλούς συνεργάτες του, που έχουν προσφέρει βοήθεια και συνεχίζουν να το κάνουν σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου που σύντομα θα δημιουργηθεί.

Η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ χρήσιμη. Ανέπτυξα στον Μισέλ τον οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης που ξεκίνησε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια διαδικασία η οποία εξελίχθηκε πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Το Σεπτέμβρη ανησυχούσα, αλλά τα πράγματα πήγαν πολύ καλά.

​Και παρότι υπήρχαν διαθέσιμα 25 δισ. για τις τράπεζες, χρησιμοποιήσαμε 5-6 δισ. και αυτό συνιστά μια θετική κατάληξη για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη ως σύνολο.

Το δεύτερο βήμα στον οδικό μας χάρτη είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία τώρα, όχι μόνο διότι ολοκληρώσαμε με επιτυχία τα πρώτα και τα δεύτερα προαπαιτούμενα αλλά και επειδή υλοποιήσαμε έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων.

Έδωσα στον Μισέλ μια σύντομη παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που κάναμε και ένα παράρτημα που κατηγοριοποιεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές με κάθε λεπτομέρεια. Πιστεύω ότι όποιος αντικειμενικός,​ ανεξάρτητος παρατηρητής δει αυτή τη λίστα θα εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων.

​Πιστεύω λοιπόν πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και αυτό μου δίνει  τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας σε διαφορετική βάση.

Έτσι, εάν υπάρχουν προβλήματα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Όπως είπε και ο Μισέλ είναι σημαντικό να μπορούμε να συνομιλούμε και να κατανοούμε ο ένας τον άλλο,​ γιατί υπάρχουν και ​ζητήματα για τα οποία, εξαιτίας παρανοήσεων προκύπτουν διαφωνίες, ενώ ταυτόχρονα είναι φυσικό ότι ​θα υπάρξουν και διαφωνίες και σε επίπεδο προτεραιοτήτων, όμως το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να μην  βρίσκονται απέναντι, αλλά να ανταλλάσσουν επιχειρήματα.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Οδικό μας Χάρτη, αυτή η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο τον δυνατόν συντομότερα γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για το χρέος. Τότε, οι περισσότεροι επενδυτές, οικονομικοί παράγοντες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα επιτέλους άλλαξε και γύρισε σελίδα. Θα πιστέψουν ότι είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα,​ ότι είναι μια χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς και είναι ολοκληρωμένο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Είμαστε, λοιπόν, πρόθυμοι όταν οι θεσμοί επιστρέψουν σε μια εβδομάδα,​ να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατόν.

Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Δεν πιστεύω ότι θα μείνουν ανεπίλυτα εφόσον υπάρξουν συζήτηση, επεξηγήσεις και αμοιβαίες παραχωρήσεις.

Όπως ξέρετε έχουμε αναλάβει μια σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Μια μεταρρύθμιση που θα θέσει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα σε μια στέρεα και βιώσιμη βάση. Αυτό για μας είναι ένα ζήτημα πρώτης γραμμής.

Ένα δεύτερο ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σύντομα, είναι η υποχρέωσή μας να εξοικονομήσουμε 1% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 1,8 δισ. από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχουμε βρει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αλλά χρειαζόμαστε μερικά περιθώρια ελιγμών ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις φέτος. Κι αυτό για δύο λόγους: διότι έχουν υποστεί ήδη 11 με 12 διαδοχικές μειώσεις και επίσης διότι οι συντάξεις -έως ότου η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη- έχουν πολλαπλή χρησιμότητα για όλη την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα μια γιαγιά που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη δεν πληρώνει μόνο τα έξοδά της, αλλά ενδεχομένως να πληρώνει και τον άνεργο γιο της ή το φροντιστήριο της ​17χρονης​ εγγονής​ της που θέλει να μπει στο πανεπιστήμιο.

Αυτά προφανώς αφορούν προβλήματα που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, ζητήματα ανεργίας.

​Και είναι  πολύ σημαντικό να ​τα απαντήσουμε. Όμως, εάν ​δεν θέλουμε να καταληφθεί ο κόσμος από μεταρρυθμιστική κόπωση, πρέπει αυτή τη στιγμή να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας.

Υπάρχουν επίσης και δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, αλλά όπως είπα και νωρίτερα βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι θα ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Επιπλέον, συζητήσαμε και άλλα ζητήματα με τον Μισέλ που άπτονται της ευρωπαϊκής πραγματικότητας ευρύτερα, όπως θέματα ασφαλιστικά και επενδυτικά.

 Επίσης, μιλήσαμε για την προσφυγική κρίση, τις επιπτώσεις στην οικονομία και τον  κοινωνικό αντίκτυπό της, όπως και στον αντίκτυπο που έχει στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αλλά και σε εκείνα άλλων χωρών επίσης, ειδικά της Ιταλίας  αλλά και άλλων, καθώς και για την πολιτική διάσταση της προσφυγικής κρίσης.

Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες – και αυτό κάνουμε στην Ελλάδα. Ανάλογα πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι προς τους πρόσφυγες, αλλά και προς την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πιστεύω ότι οι  Έλληνες το απέδειξαν αυτό στην πράξη με τη στάση τους απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε είδους. Τάχθηκαν εν συνόλω κατά των φρικαλέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό. Αυτή η αλληλεγγύη, συμφωνήσαμε με το Μισέλ, ​ότι​ παίρνει πλέον καθολικό χαρακτήρα.

Η Ευρώπη μας εμπνέει, διότι πρόκειται για μια Ευρώπη συνεργασίας με συγκεκριμένους κανόνες, όπου καθένας θέλει να κάνει το καλύτερο τόσο για τη χώρα του, όσο και για το γενικό καλό. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι εν εξελίξει στην Ευρώπη.

​Μπορέσαμε να δούμε με πολύ απτό τρόπο ​πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη, όχι στην θεωρία αλλά στην πράξη. Πιστεύω λοιπόν πως όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη τόσο περισσότερο χώρο της δίνει να αναπτυχθεί.

Μισέλ, χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ και συζητήσαμε. Πραγματικά είμαι ευγνώμων απέναντί σας. Αναγνωρίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε συχνά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τη χώρα μου. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και το 2016 να είναι καλύτερο από το 2015. Με δεδομένη την περσινή χρονιά  το 2016 οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες.

Ευχαριστώ θερμά.

…………………………….

Το ελληνικό πρόγραμμα συζήτησαν Τσακαλώτος-Σεντένο το Σάββατο

Οι  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μάριο Σεντένο συζήτησαν τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Οι δυο υπουργοί συμφωνήσαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα, καθώς Ελλάδα και Πορτογαλία ως χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και έθεσαν τα ζητήματα προκειμένου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισης των διαφόρων κοινών προβλημάτων, με προοδευτικό πρόσημο και για τις δυο χώρες.

Ακόμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν προβλήματα που μπορούν να τεθούν από κοινού στην ΕΕ, καθώς απασχολούν και τις δυο χώρες, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία, οι επενδύσεις  κ.ά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, στο Παρίσι, με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ  Σαπέν.

Το πρόγραμμα Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου

Ο Ευ. Τσακαλώτος θα βρεθεί:

την Κυριακή 10 Ιανουαρίου – Παρίσι – Μισέλ Σαπέν,

τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου – Ελσίνκι – Αλεξάντερ Στουμπ,

την Τρίτη 12 Ιανουαρίου – Αμστερνταμ – Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος Eurogroup

την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου – Βερολίνο – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Γ.Κατρούγκαλος θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με την γερμανίδα ομόλογό του Αντρεα Νάλλες. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Παρίσι για την Σύνοδο των υπουργών Εργασίας του ΟΟΣΑ. Εκεί θα έχει επαφές με την γαλλίδα υπουργό Εργασίας Μιριάμ ελ Κομρί και την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριζόλ Τουρέν.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα