Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης ενημερώθηκε για τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε από τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας των τεχνοκρατών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στο Μον Πελερέν. Ανάλογη ενημέρωση, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, είχε και ο Μουσταφά Ακιντζί από τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα, αντικείμενο της συνάντησης, που θα έχουν στις 26 του μήνα οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα είναι η προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017.

Το θέμα αυτό, προσθέτουν, θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο στο δεύτερο μέρος της διάσκεψης για την Κύπρο.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν και για τη μέθοδο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν στα άλλα πέντε κεφάλαια.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η προσπάθεια να απαλλαγεί η Κύπρος από την τουρκική κατοχή «είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ», προσθέτοντας ότι ηγέτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Αναστασιάδης, «ο οποίος με μαεστρία ήδη καταγράφει σημαντικές επιτυχίες».

Μιλώντας ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι γίνεται συζήτηση για μια λύση, «που όχι απλώς θα είναι ποιοτικά καλύτερη του σχεδίου που απορρίφθηκε από τον λαό, αλλά σε αρκετά σημεία καλύτερη και από το σύνταγμα του 1960».

Τονίζοντας την ανάγκη για εθνική ενότητα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι προϋποθέτει εθνική ευθύνη και υπέρβαση της οποίας προσωπικής και κομματικής ατζέντας.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης σε κάποιους οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να επιχειρούν με συμπεριφορές τους τη διατάραξη των σχέσεων Αθήνας-Λευκωσίας και «να κάνουν μαθήματα εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού».

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και ομοψυχία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «οι θέσεις για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ομόσπονδο κράτος, έχουν επικυρωθεί επανειλημμένα και αυτές είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα