Κυβέρνηση:Βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας

dfnh nkjΗ κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει  μήνυμα ανάπτυξης από τη Θεσσαλονίκη,καθώς στην επίσημη τελετή των εγκαινίων της κατασκευής του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP),όπου θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο χρονικό σημείο όπου συντελείται το έργο και σε όλα αυτά που σηματοδοτεί για το επενδυτικό κλίμα της χώρας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Άλλωστε,μια μέρα πριν, σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας για λόγο για θετική συγκυρία.Παράλληλα,τόνισε ότι το έργο αυτό αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα έργα που γίνονται παγκοσμίως.

Ο αγωγός Transadriatic Pipeline (TAP),καθιστά την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, αφού θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό “παίκτη” στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα,εντός της χώρας θα κατασκευαστούν 550 χιλιόμετρα αγωγού τα οποία θα έχουν κόστος 2 δισ. ευρώ. Στη φάση της κατασκευής του αγωγού (που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμος το 2019) αναμένεται να απασχοληθούν 8000 άτομα.Μη ξεχνάμε φυσικά το ότι συγκεκριμένο έργο  ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, που πιέζουν για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι.

Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε .

Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ .

Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς .

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα