Κρούγκμαν: Μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα θα ήταν η ελάφρυνση του χρέους της

Μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα θα ήταν μια μεγάλη ελάφρυνση της ονομαστικής αξίας του χρέους της και μια ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο Business Insider.krugman6215sk

«Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ρευστότητα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους της» υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας αλλά με μέτρο και όχι σε τόσο μεγάλη έκταση. Και πάλι η κατάσταση θα ήταν άσχημη, αλλά όχι τόσο όσο είναι τώρα».

«Τι θα μπορούσε να μετριάσει τη ζημιά; Το θέμα είναι ότι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα δεν έχει δουλέψει. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Υπάρχει μαι μικρή οικονομική ανάπτυξη αλλά με το κόστος μιας απίστευτης ύφεση. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι υψηλότερος από ποτέ. Με όλη αυτή τη λιτότητα όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά ούτε καν κινούνται ακόμη προς τη σωστή κατεύθυνση» τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική λιτότητας που προωθείται υποστήριξε πως ο επιπτώσεις είναι «πολύ βαθιές» αλλά δεν πρόκειται μόνο για ένα τεράστιο κόστος σε παραγωγή και σε θέσεις εργασίας.

«Οι άσχημες οικονομικές επιδόσεις εδώ και χρόνια έχουν επίσης δημιουργήσει τεράστια ζημιά στο ευρωπαϊκό σχέδιο και έχουν ουσιαστικά κάνει τους Ευρωπαίους να μην πιστεύουν σε ολόκληρο το οικοδόμημα. Το κόστος είναι τεράστιο» συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα