Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής -Αλ.Τσίπρας:Το Brexit πρέπει να αφυπνίσει την Ευρώπη

220515153004_4421

Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα του Βελγίου,  όπου αναμένεται τα  27 κράτη-μέλη να αναζητήσουν τα αντίμετρα απέναντι στους κλυδωνισμούς που έφερε και θα φέρει το Brexit.

Νωρίτερα χθες από το Βερολίνο,οι Μέρκελ-Ρέντσι-Ολάντ  συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο,όπως είπαν, να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Ειδικότερα και όσον αφορά το Brexit  η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Α.Μέρκελ ζήτησε «όσο το δυνατόν λιγότερη διαιώνιση τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης όσο και μετά, στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων»Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Πάντως,ζητούμενο των 27 αυτές τις δύο μέρες θα είναι να καταλήξουν καταλήξουν σε ένα κείμενο προσανατολισμού για το που θα πάει η ίδια η ΕΕ στο μέλλον.

Παράλληλα,ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εκπροσώπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ και εκπροσώπους των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί και ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη  και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

Τι ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα πρέπει να αποτελέσει την αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, προσθέτοντας ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες «για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές αξιοπρέπειας και τις ατέρμονες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία».

«Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι, η Ευρώπη έχει φτάσει σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Χρειάζεται «να λάβουμε γενναίες αποφάσεις ώστε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στους πολίτες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες «για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές αξιοπρέπειας και τις ατέρμονες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Η Ευρώπη έχει φθάσει σε μία προβλέψιμη κρίση, εξαιτίας του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει περισσότερο ελκυστική στο λαό της. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε έκτακτες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αντικατασταθεί η λιτότητα με την ανάπτυξη, η διαίρεση με τη σύγκλιση, η ανεργία με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και οι ατέλειωτες διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα