Κουτσούμπας:«Το μεγαλύτερο ψέμα που είπε ο Τσίπρας είναι ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα εντός Ε.Ε»

xcdΣφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο περιέγραψε ως ψεύτη  εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ και σημείωσε ότι «ο  κ. Τσίπρας είπε πάρα πολλά ψέματα».

«Το μεγαλύτερο ψέμα που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα εντός Ε.Ε» συνέχισε και σχολίασε ότι «δεν υπήρχε ποτέ το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο».

Ακόμη σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εδραιωθεί ως η νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα» και πως «δεν ήταν ποτέ στην ουσία αριστερά».

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση που είχε πριν από λίγες μέρες με τον πρωθυπουργό σχολίασε ότι «έγινε ενημέρωση» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χημεία».

«Όπως δεν υπήρχε και πάγος και ψυχρότητα όπως λένε έτσι δεν υπήρχε και κάποια ιδιαίτερη χημεία. Τον αντιμετωπίζω σαν ένα ακόμη εκπρόσωπο κόμματος που συναγελάζεται με το ΔΝΤ», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ.

Ως προς το αν το ΚΚΕ θα ήθελε εκλογές τώρα απάντησε ότι «οι εκλογές είναι μια μορφή να εκφραστεί ο λαός» και, «με αυτή την έννοια δεν έχουμε αντίρρηση».

Όμως για να καλέσει το ΚΚΕ σε εκλογές θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση και για παράδειγμα το να έρθει  η ΝΔ μόνη της ή με κάποιον άλλο δεν είναι λύση. Τα ίδια και χειρότερα θα είναι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει πάλι δεν είναι λύση, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα κάλεσε τον λαό «να αποφασίσει με την ενίσχυση της πάλης του και του εργατικού κινήματος, να βγουν στους δρόμους αλλά σε μια κατεύθυνση ενάντια στο σύστημα».

Αναφορικά με την συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου τόνισε ότι «Εμείς μόνο απλή αναλογική, ανόθευτη στηρίζουμε» και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα όπως η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη ή το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα Τσάμηδων, Τσαμουριάς και διεκδικήσεων, προσθέτοντας «μιλάμε για συνεργάτες των ναζί κατακτητών».

Ο κ. Κουτσούμπας συνέδεσε το θέμα αυτό, μαζί με το θέμα της Αγια-Σοφιάς και άλλες κινήσεις σε μια στρατηγική όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή, με το παλαιότερα ονομαζόμενο «μουσουλμανικό τόξο», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία «εμπλέκονται και μουσουλμανικές μειονότητες».

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα περίπλοκη την κατάσταση του Προσφυγικού, και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη.

Παράλληλα, κάλεσε τον λαό να κατευθύνει την πάλη του όχι εναντίον ενός ψεύτικου διλήμματος, όπως το «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» αλλά εναντίον του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και του κράτους του.

Υπενθύμισε ότι γύρω από το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» συσπειρώθηκαν δυνάμεις «από τον ΣΥΡΙΖΑ ως την ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας «και τότε προειδοποιούσαμε, ότι το “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διαχείριση του συστήματος και στην ψήφιση μνημονίων».

Είπε ότι «για να καλέσει το ΚΚΕ σε εκλογές, πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση και τέτοια δεν αποτελεί ούτε το να έλθει η ΝΔ, ούτε να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διέξοδος βρίσκεται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ώστε ο λαός οργανωμένος και με το κίνημα να έχει κατεύθυνση εναντίον του συστήματος, να μπορεί να διεκδικήσει εργατική-λαϊκή εξουσία».

Για τον εκλογικό νόμο

«Εκλογικός νόμος με ορισμό πλαφόν, ενδεχόμενη διατήρηση μπόνους εδρών και κατάτμηση περιφερειών, δεν συνιστά απλή και άδολη αναλογική», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.

Επισήμανε, αναφορικά με το θέμα της «ακυβερνησίας», ότι από την στιγμή που σειρά κομμάτων ψηφίζουν μαζί μνημόνια, αυτό σημαίνει ότι «μπορούν να τα βρουν», ενώ σε σχετική παρατήρηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, είπε «αυτός τώρα το μόνο που λέει είναι “οικουμενική”, ως “λαγός” έχει πλέον καεί, τον χαρακτηρίσαμε έτσι γιατί από την πρώτη στιγμή έθετε αντιλαϊκές προτάσεις».

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι αυτός προβλέπει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επισήμανε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα βασίζονται στην στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, προσθέτοντας, επίσης, ότι οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες θα ξεκληριστούν γρηγορότερα.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε» είπε ότι «την έβγαλε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται και να την ενισχύει γιατί είναι εύκολος αντίπαλος».

Σε ότι αφορά συνεργασία του ΚΚΕ με σχήματα όπως η ΛΑΕ, η Πλεύση Ελευθερίας ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπε «τα θεωρούμε οπορτουνιστικά, δηλαδή τυχοδιωκτικά, καιροσκοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είχε τις απόψεις τους, έδωσαν δείγματα γραφής, εδώ και 20 χρόνια “έβαλαν πλάτη” στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση».

Τόνισε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο με τον λαό να έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, αναφέρθηκε στην πρόταση λειτουργίας των θεσμών στην λαϊκή εξουσία με την εκλογή και την ανάκληση των βουλευτών από τον τόπο δουλειάς, «από όπου θα ξεκινά η συμμετοχή του λαού», και σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία, για τους θεσμούς και για τις εκλογές που δεν θα είναι επίφαση δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στην πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει μελετήσει τα θετικά και τα αρνητικά.

«Δεν μπορείς να πετάξεις τα πάντα. Έγιναν και λάθη με μεγαλύτερο το ότι άρχισαν να λύνουν προβλήματα με συνταγή του καπιταλισμού» είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ταυτόχρονα, την σημασία της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές κατακτήσεις τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και σε άλλες χώρες, στις δεύτερες σε συνδυασμό και με την λαϊκή πάλη, και υπογραμμίζοντας ότι μετά τις ανατροπές επικράτησε η τραγωδία, η ζούγκλα και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

«Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα, δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθούν. Το ζήτημα είναι τι λέει το ΚΚΕ με βάση τις τωρινές του επεξεργασίες», υπογράμμισε.

Είπε ότι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα συνιστούσε ένα πολύ μεγάλο βήμα, καθώς «θα μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα και στην βουλή και στον λαό, χωρίς την οργάνωση του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση στην αστική εξουσία».

Αποσαφήνισε ότι μια τέτοια ενίσχυση «δεν σημαίνει συμμετοχή και εξαργύρωση με μια καρέκλα σε κυβέρνηση που υπογράφει μνημόνια και διαχειρίζεται το σάπιο σύστημα».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ και τώρα ψηφίζει υπέρ και του παραμικρότερου θετικού μέτρου για τον λαό, αναφέροντας στη συνέχεια ότι ένα κόμμα που πιστεύει ότι, μέσω συμμετοχής σε μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική είναι αδιέξοδη, θα αλλάξει τα πράγματα, τελικά θα αφομοιωθεί.

Σε ότι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι «κάθε τέτοια είναι προς το χειρότερο», προσθέτοντας ότι αυτό το ζήτημα μαζί με τα δημοψηφίσματα «μπορεί να είναι και στάχτη στα μάτια του λαού, ενόψει του συνδικαλιστικού νόμου, των εργασιακών θεμάτων και των ομαδικών απολύσεων που έρχονται».

Αναφερόμενος στην οργάνωση απεργιών, είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα, ασφαλώς με συμμετοχή των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «ο νόμος προτείνει την λήψη απόφασης για απεργία από το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, για να μην γίνονται απεργίες ποτέ».

Τέλος, αναφορικά με την δίκη της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι «μετά από 3 χρόνια δεν έχει τελειώσει ούτε (η δίκη για τη) δολοφονία Φύσσα. που είναι ομολογημένη πράξη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα