Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,7% το 2017 στην Ελλάδα

 

grafeia-komisionΑισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες –όπου παρουσίασε τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής– ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι η ύφεση κατά το 2016 θα είναι στο τέλος του χρόνου μικρότερη από αυτή που αναμενόταν. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιστρέφει σταδιακώς: το 2017 θα φθάσει στο 2,7% του ΑΕΠ και το 2018 στο 3,1% ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχής γενομένης από την αγορά της εργασίας.

Προέβλεψε αύξηση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης στην Ελλάδα κατά το 2017 και 2018 και κατέληξε λέγοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα επιτυγχάνει και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο μισό του 2016, αν συγκριθεί με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε ελαφρά, όπως αναφέρει, οι επενδύσεις ανέκαμψαν στηριγμένες κυρίως σε αυτές που αφορούν μηχανήματα και εξοπλισμό. Ωστόσο οι εξαγωγές στο συγκεκριμένο διάστημα μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές με αποτέλεσμα οι «καθαρές» εξαγωγές να λειτουργούν αφαιρετικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Εκτιμά ότι σταδιακά θα υπάρξει ανάπτυξη το β’ εξάμηνο που διανύουμε χάρη κυρίως στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά που προσφέρει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου.

Εξακολουθεί να βλέπει ωστόσο ότι τελικά η χρονιά θα κλείσει με ύφεση 0,3% του ΑΕΠ (όσο προβλέπει και ο προϋπολογισμός). Το 2017 επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη, 2,7% του ΑΕΠ εξαιτίας της ομαλοποίησης της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα κάτι που θα επιτρέψει σταδιακή άρση των capital controls.

Πιστεύει ότι η εγχώρια ζήτηση θα αυξηθεί, με τις επενδύσεις να δημιουργούν θετικό ισοζύγιο στις «καθαρές εξαγωγές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται σε «απογείωση» των επενδύσεων το 2017 που θα στηριχθεί στα ευρωπαϊκά κονδύλια και την βελτιωμένη κατάσταση σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση. Μάλιστα για το 2018 βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα