Κομισιόν:Στήριξη στην Ουγγαρία για το μεταναστευτικό

hungary-thumb-large

H Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι η Ευρωπακή Επιτροπή ενδέχεται να βοηθήσει την Ουγγαρία στην δημιουργία Ευρωπαϊκού κέντρου υποδοχής προσφύγων, ώστε να αναλάβει τον χειρισμό των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου από τους μετανάστες που φτάνουν από την Ελλάδα, δεδομένου ότι η επιστροφή τους στη χώρα αυτή απαγορεύεται με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα,ε η Νατάσα Μπερτό δήλωσε «Είμαστε έτοιμοι να ιδρύσουμε ένα τέτοιο κέντρο στην Ουγγαρία, γιατί αυτή η χώρα χρειάζεται υποστήριξη».

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες διέσχισαν τη Δευτέρα τα σύνορα με τη Σερβία και πέρασαν στην Ουγγαρία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μέρος των περίπου 7.000 προσφύγων που είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα.Η Ουγγαρία θα πρέπει να χειριστεί τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου επειδή η επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ, απαγορεύεται έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2011, που έκρινε ότι στη χώρα αυτή αντιμετωπίζουν «κίνδυνο της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», ανέφερε η Επιτροπή.Τα κέντρα διαλογής, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., δημιουργούνται στις χώρες πρώτης εισόδου ώστε να καταγράφονται οι μετανάστες και να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους «παράτυπους οικονομικούς μετανάστες και να οργανώνεται ο επαναπατρισμός των παράνομων μεταναστών», όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Ένα τέτοιο κέντρο ιδρύθηκε στην Κατάνη της Ιταλίας και ένα δεύτερο προβλέπεται να λειτουργήσει στον Πειραιά.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε  «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ουγγαρία, όμως οι ευρωπαϊκές ομάδες της Frontex και του EASO, υπηρεσίας που ασχολείται με το άσυλο, μπορούν να αναπτυχθούν εκεί αρκετά γρήγορα». Η Ουγγαρία από την πλευρά της θα πρέπει να διαθέσει τα κτήρια για τη στέγαση του κέντρου.Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 3.000 μετανάστες μπορεί να φτάνουν καθημερινά από την Ελλάδα στην Ουγγαρία, περνώντας από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα