Κομισιόν:Επιπλέον 5,9 δισ. ευρώ χρηματοδότηση της Ελλάδας για το προσφυγικό

euΗ Κομισιόν  με ανακοίνωσή της δημοσιοποίησε την απόφαση σχετικά με την εκταμίευση επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις στη συνάντηση που είχε με  τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο,στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση του προσφυγικού ζητήματος,είχε προαναγγείλει πως θα δοθούν επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ επιδότηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ουσιαστικά,ο  διπλασιασμός της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης για την περίοδο 2015-2016, στα 9,2 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε χθες κατά τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής τα χρήματα αυτά δίνονται στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν τα hotspots υποδοχής, ενώ θα καλύψουν για διάστημα τεσσάρων μηνών τη μεταφορά τουλάχιστον 60.000 ανθρώπων τους οποίους καλύπτει το Διεθνές Δίκαιο από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επίσης,τονίζεται ότι η έκτακτη βοήθεια θα αφορά ανθρώπους οι οποίοι έχουν «ερευνηθεί» από τις ελληνικές αρχές, έχουν ληφθεί αποτυπώματά τους και κατόπιν μεταφέρονται σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης δήλωσε ότι «είμαι ευτυχής να ανακοινώνω ότι, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τα hotspots και τις διαδικασίες μεταφοράς, θα δοθούν επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές προκειμένου να βοηθηθούν στη διαχείριση του υψηλού αριθμού προσφύγων, οι οποίο χρίζουν διεθνούς προστασίας, που φθάνουν στη χώρα σε καθημερινή βάση. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις αρχές να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης για σημαντικό αριθμό ανθρώπων, από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού πρώτα καταγραφούν, ταυτοποιηθούν και ληφθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα