Κομισιόν:Διαπραγμάτευση για ρύθμιση του χρέους μόνο με κυβέρνηση ευρύτατης νομιμοποίησης

ΕΕ

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών που επικαλούνται σήμερα «Τα Νέα» σημείωσε πως η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί τη ρύθμιση του χρέους μόνο εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαθέτει  ευρύτατη νομιμοποίηση.

Επιπλέον,η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» τονίζει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση της συνόδου κορυφής της 12ηΙουλίου για την ελάφρυνση του χρέους είναι να εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Ως χρονικός δε ορίζοντας για την έναρξη της σχετικής συζήτησης ετέθη η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών συγκλίνουν στο ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ίσως τραβήξει έως το 2016.Η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των χρόνων ωρίμασης των δανείων αναφέρεται από την απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης ως ο τρόπος με το οποίο θα γίνει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ ζητεί σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και μιλά για δραματική επέκταση της περιόδου χάριτος στα 30 χρόνια σε όλο το ποσό του χρέους, περιλαμβανομένου του νέου δανείου. Η Ελλάδα επιπλέον αναμένεται να διεκδικήσει μείωση των επιτοκίων και πάγωμά τους στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μη διατρέξει τον κίνδυνο επιβάρυνσης του προϋπολογισμού όταν τα επιτόκια αυξηθούν, στο μέλλον.

Η ευρωζώνη επισημαίνει πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν πρέπει να υπολογίζεται πλέον με βάση το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του. Η Γερμανία έχει ήδη τοποθετήσει το όριο βιωσιμότητας των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα