Κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους-Διαφωνία για την επόμενη μέρα στη Συρία

Obama-Putin_OlandΗ συνάντηση του Μπάρακ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην άμβλυνε ουσιαστικά τις διαφορές των δύο χωρών,ωστόσο συμφώνησαν να δοθεί εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε επαφή για την αποφυγή συγκρούσεων σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία.

Παράλληλα, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν  στην ανάγκη διερεύνησης των πιθανοτήτων για πολιτική λύση στη Συρία, διαφωνώντας ωστόσο για το μέλλον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ωστόσο, απο τη πλευρά της Ρωσίας, η  Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου για την  ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για στήριξη του Άσαντ στη Συρία.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ ξεκαθάρισε ότι η ψήφος αυτή δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε συγκρούσεις και ότι η κίνηση αυτή προσδιορίζεται μόνο στη χρήση αεροσκαφών.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του Κρεμλίνου αναφέρουν  πως  η Μόσχα«μοιράζεται πληροφορίες» με τις ΗΠΑ για τις επιδρομές στη Συρία μέσω του κέντρου στη Βαγδάτη. Η ανάπτυξη θα έχει «σαφές χρονικό περιθώριο» και στόχο την υποστήριξη του Άσαντ με εναέρια μέσα στη μάχη εναντίον της ISIS.Η διατύπωση αυτή ενισχύει την θέση της  Ρωσίας έναντι των ΗΠΑ, σε ότι αφορά την παραμονή του Άσαντ στη διακυβέρνηση της Συρίας.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου προκαταρκτική έρευνα κατ’ αγνώστων για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, έπειτα από επισήμανση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βασικός πυλώνας της  έρευνας είναι  κυρίως η μαρτυρία του “Σέζαρ”, ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που διέφυγε από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013, παίρνοντας μαζί του 55.000 φρικιαστικές φωτογραφίες σωματικών βασανιστηρίων.

Οι ερευνητές του κεντρικού Γραφείου αντιμετώπισης των εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου (OCLCHGCG) έχουν επιφορτιστεί να διεξαγάγουν τις έρευνες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα