Κοινή ανακοίνωση από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δίκτυο, ΕΕΚ και ΛΑ.Ε. ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών

no-expoΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Την 12.11.2015 με επέμβαση της αστυνομίας στα σπίτια τους συνελήφθησαν πέντε νέοι άνθρωποι και προσήχθησαν στη δικαιοσύνη, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την Ιταλία, η οποία ζητά την έκδοσή τους για να δικαστούν στη γειτονική χώρα.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσαχθεί  από την Ιταλική αστυνομία την επόμενη της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο και είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία. Με σαθρά στοιχεία (η κατηγορία στηρίζεται ότι τα ρούχα τους μοιάζουν με τα ρούχα που φορούσαν άτομα που απεικονίζονται σε φωτογραφίες διαδηλωτών που ήταν κοντά σε χώρο που γίνονταν επεισόδια) κατηγορούνται για τα αδικήματα της «διακεκριμένης αντίστασης» και «εκτεταμένων καταστροφών».

Στην Ελλάδα τα αδικήματα αυτά με την συγκεκριμένη αντικειμενική υπόσταση που προβλέπει το ιταλικό δίκαιο δεν υφίστανται. Οι ποινές που επαπειλούνται κυμαίνονται κατά τον ιταλικό νόμο από 8 έως 15 έτη, ενώ σε περίπτωση που κάποιος κατηγορηθεί για τα αδικήματα αυτά δύναται να προφυλακισθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μέχρι να προσαχθεί σε δίκη!!

Το κλίμα στον Ιταλικό τύπο είναι, κατά παράβαση κάθε τεκμηρίου αθωότητας, εκ των προτέρων καταδικαστικό. Διεξάγεται περαιτέρω ανάκριση και υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν σε βάρος τους κι άλλες κατηγορίες. Τυχόν έκδοση των φοιτητών στην Ιταλία οδηγεί σε προκαταβολική έκτιση ποινής, σε προφανή δυσαναλογία με την όποια ποινική αντιμετώπιση θα είχαν στην Ελλάδα ως κατηγορούμενοι για τα ίδια πραγματικά γεγονότα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, έχει συμφωνήσει με την ιταλική την έκδοση των πέντε φοιτητών. Η κυβέρνηση τηρεί σχετικά ένοχη σιωπή.
Το αίτημα έκδοσής τους, η αποδοχή του ευρωεντάλματος από μια κυβέρνηση, στελέχη της οποίας το  κατήγγειλαν μέχρι πρότινος , υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά πως η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας έχει ως απαραίτητο συνοδό στοιχείο την ένταση του αυταρχισμού, την καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατικού δικαιώματος, την έξαρση ολοκληρωτικών συμπεριφορών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Η κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας από τα δικαστήρια, η ποινικοποίηση του δικαιώματος στον αγώνα (μαθητοδικεία, αγροτοδικεία κλπ), η πλήρης συμμόρφωση στο στυγνό καθεστώς επιτροπείας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου αποδεικνύουν ότι τα ευρωμνημόνια, οι «θεσμοί» πάνε χέρι – χέρι με τα ευρωεντάλματα και την ευρωκαταστολή.
Οι δυνάμεις που υπογράφουμε την παρούσα δήλωση θεωρούμε ότι το δημοκρατικό ζήτημα, η υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως ειδική πλευρά της πάλης του λαού και της νεολαίας για την ανατροπή των μνημονίων και της αντιδραστικής επίθεσης κεφαλαίου – κυβέρνησης- δανειστών.
Απαιτούμε την παύση κάθε διαδικασίας έκδοσης των πέντε συλληφθέντων στην Ιταλία.
Να καταργηθεί τώρα το ευρωένταλμα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΕΕΚ, Λαϊκή Ενότητα

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα