Κλειστά τα Τέμπη

trakgrotesΣε 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι αγρότες, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν στο πλαίσιο της γενικής τους συνέλευσης. Ταυτόχρονα βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας των αιτημάτων και των προτάσεών τους που προτίθενται να κοινοποιήσουν προς την κυβέρνηση.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Κλειστή για έξι ώρες θα είναι η εθνική οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον κόμβο των Μικροθηβών, από τους αγρότες της περιοχής.  Ο δρόμος θα είναι κλειστός από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Η κυκλοφορία γίνεται από παράδρομους και με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα από τον Αλμυρό και στη συνέχεια μέσω Βόλου ή Φαρσάλων.

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου των Μικροθηβών, αποφάσισε να συμμετέχει μαζικά στην κεντρική συγκέντρωση της Πέμπτης που θα γίνει στο λιμάνι του Βόλου.

Από τις 2 το μεσημέρι θα κλείσουν οι αγρότες στη Βοιωτία τον εθνικό δρόμο στο 110 χλμ στο ύψος του Κάστρου, ενώ οι συνάδελφοί τους στο 90ό χιλιόμετρο θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό για τον ίδιο χρόνο. Ανάλογοι αποκλεισμοί αποφασίστηκαν και για το βράδυ, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα έναρξής τους.

Στο τελωνείο των Κήπων τα τρακτέρ μπλοκάρουν μόνο τη διέλευση των φορτηγών.

Στα επτά μπλόκα της Φθιώτιδας η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας θα κλείσει σε τουλάχιστον δύο σημεία: Στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης και στο 210 χλμ, στο ύψος της Ανθήλης. Ο πρώτος αποκλεισμός έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, ο δρόμος θα κλείσει σε δύο σημεία: στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ακόμα, ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού, θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι για δύο ώρες, τόσο στην πόλη του Δομοκού όσο και στο 43ο χιλιόμετρο στην περιοχή Δρούγου.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας αποφασίζουν για μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των οδικών δικτύων, ενώ την Πέμπτη, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφασίστηκε οι αγρότες να σκληρύνουν τη στάση τους και να μην επιτρέπουν τη διέλευση ούτε στα ΙΧ οχήματα και στα λεωφορεία.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα υπερβαίνουν τα 800, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 12:00-20:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ και σήμερα, Τρίτη, αποχωρεί δύναμη από το μπλόκο για το τελωνείο των Ευζώνων.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο χρονικό διάστημα 16:00-21:00.

Σε τρία ανέρχονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στους Ευζώνους για ενίσχυση και συμπαράσταση και αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.

Στον κόμβο τη Κουλούρας, στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων (κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00), στα Πράσινα Φανάρια ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20;00.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να κλείσουν 19:00-21:00, ενώ αύριο, Τετάρτη στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, με την συμμετοχή του εμπορικού και εργατικού συλλόγου και με όλη την κοινωνία.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12:00-18:00), στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Στο μεταξύ, νωρίς το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει αυτοκινητοπομπή από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού στο κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας.

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη της Ζακύνθου έχουν δημιουργήσει τα μπλόκα των αγροτών στις εισόδους της πόλης. Εκτός από την περιοχή της Λούμπας όπου τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πριν από λίγη ώρα περίπου 20 τρακτέρ απέκλεισαν την γέφυρα του Αγίου Γερασίμου που οδηγεί στο λιμάνι της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα η ουρά από οχήματα και φορτηγά που κατευθύνονταν προς το λιμάνι να είναι τεράστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας τα τρακτέρ ίσως να μπουν στην πόλη της Ζακύνθου και να αποκλείσουν την εφορία και άλλα δημόσια κτίρια.

Στην Κεφαλονιά συνεχίζεται ο αποκλεισμός του κόμβου στην είσοδο του Αργοστολίου με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους για όσο χρειαστεί.

Ένταση σε Χανιά και Αιτωλοκαρνανία

Τη Δευτέρα, οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Κλαδισού και με μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων. Εκεί παρέταξαν τα αγροτικά τους οχήματα κλείνοντας για περίπου δύο ώρες το δρόμο, πέταξαν στο οδόστρωμα τομάτες, ενώ οι διαδηλωτές κατέβασαν από τον ιστό και έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένταση επικράτησε το βράδυ στο Αγρίνιο, όταν ομάδα αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου της Αιτωλοακαρνανίας μπήκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, διακόπτοντας εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό.

Πλαίσιο διεκδικήσεων

Ύστερα από τη συνάντηση των Τεμπών το Σάββατο, τη Δευτέρα οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες όρισαν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αγρότες αξιώνουν ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα