«Κλείδωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

0649128001389875149Κέρδισε η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup, καθώς αποφασίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) παρουσίασε μια δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το Eurogroup αποδέχτηκε και η οποία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, ανεξαρτήτως ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.

Συμφωνία στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιόλογης ή με ποιο τρόπο θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προέκυψε. Οι παραπάνω αποφάσεις μεταφέρονται για τον Ιανουάριο.

 

Ρέγκλινγκ: Σωρευτική μείωση χρέους κατά 20% έως το 2060 με εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων

Εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλιγνκ ανέφερε ότι κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη – από 28,3 έτη σήμερα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν 19 απόψεις για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων

«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη β’ αξιολόγηση

Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.
Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τσακαλώτος: Οι συζητήσεις για το χρέος δεν τελείωσαν

Μπορεί το σημερινό Eurogroup να ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά η συζητήσεις γύρω από αυτοί δεν τελείωσαν διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση.
«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχιστούν» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν οι συζητήσεις» κι ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, «έως τέλος του έτους θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότερες χώρες αναγνώρισαν τις μεταρρυθμίσεις και που έχει κάνει η Ελλάδα. Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το ΔΝΤ» σημείωσε.

Η απόφαση του Eurogroup σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Σε βραχυπρόθεσμα μέτρα με «σημαντική θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», συμφώνησε σήμερα το Eurogroup.

Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα