Κατρούγκαλος:Το Σάββατο θα έχει κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού

Την ελπίδα πως ως το Σάββατο θα έχει κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς όπως σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς, υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η πρόοδος αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε τι ακριβώς αφορά και πως αυτή οριοθετείται. newego_LARGE_t_1101_54457354

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των εισφορών από την πλευρά των δανειστών δεν υπήρξε κατηγορηματική άρνηση.
Να θυμίσουμε πως οι δανειστές επέμεναν να μην αυξηθούν οι εισφορές και να μειωθούν μόνον οι συντάξεις, με την κυβερνητική πλευρά να προτείνει ένα μείγμα και των δύο.
H πρόοδος που εμφανίστηκε εδώ αφορά κύρια τους ευρωπαίους με το ΔΝΤ να μην είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης το ζητούμενο όπως είπε είναι να βρεθεί μια ισορροπία που θα δώσει τη λύση στο θέμα του ύψους των νέων συντάξεων.

Οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν στο 0,7% κατ΄ έτος (αντί 0,8%) στην 15ετία και να κλιμακώνονται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Για την εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης το επικρατέστερο σενάριο πλέον προβλέπει το ποσό των 320-340 ευρώ, ενώ για την παροχή κατώτερης εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης, τα 260 -290 ευρώ.

“Δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις”, σημείωσε ο υπουργός.

Ελπίζουμε στη συνάντηση του Σαββάτου να κλείσει η συμφωνία είπε ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ωστόσο μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το ραντεβού του Σαββάτου για το οποίο μιλά ο κ.Κατρούγκαλος, προς το παρόν παραμένει ως αίτημα της ελληνικής πλευράς στο οποίο δεν έχουν απαντήσει οι δανειστές.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε αυτό το ραντεβού σε μια προσπάθεια να «δεσμεύσει» το κουαρτέτο να μην φύγουν αν δεν συναντηθούν εκ νέου, με την ελπίδα να κλείσει η συμφωνία.

Οι προθέσεις του υπουργού να κλείσει το ασφαλιστικό ως το Σάββατο είχαν γίνει γνωστές καιρό τώρα, με τον Γ. Κατρούγκαλο να θέλει να έχει τελειώσει πριν αναχωρήσει το κουαρτέτο για το Πάσχα των Καθολικών και να προλάβει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.

«Το ΔΝΤ θέλει να φύγει την Παρασκευή και τους… κρατάμε» ανέφερε κυβερνητική ανώτατη πηγή» κατά τη συνάντηση της Τετάρτης που δεν απέδωσε καρπούς.

Τι μας χώριζε

Εως σήμερα το πρωι, αγεφύρωτο παρέμενε το χάσμα στις επικουρικές συντάξεις μετά το οριστικό βέτο που είχαν θέσει οι δανειστές στην ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο επικούρησης.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «42 λεπτά» υποστήριξε ότι το θέμα της αύξησης των εισφορών είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει αρνητική στάση αλλά η κυβέρνηση βρίσκει θετικό έδαφος στους εκπροσώπους της ΕΕ καθώς – όπως είπε – τα μέσα συμμόρφωσης στο μνημόνιο είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική πρόταση, που συντάχθηκε, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, με την τεχνική βοήθεια Σουηδών και του ILO επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και δίκαιο. Στόχος του είναι να προστατεύσει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων, επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των λίγων που έχουν πολλά.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο χαμηλά εισοδήματα θεωρούνται μισθοί και συντάξεις έως 1000 ευρώ και μεσαία έως 1500 ευρώ.

Εκτός από το κεφάλαιο των επικουρικών που μένει ανοιχτό, σημεία τριβής διαπιστώνονται και στα εξής θέματα:

-Υψος  εθνικής σύνταξης. Η ελληνική πλευρά αποκρούει  το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε, ωστόσο, να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετη ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (πχ.280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.

– ποσοστά αναπλήρωσης: Εσωτερική ανακατανομή αναμένεται στα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν στο 0,7% κατ’ έτος (αντί 0,8%) στη 15ετία και να κλιμακώνονται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία.

-Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει σημείο τριβής. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού. Ωστόσο η εμμονή τους για το θέμα δείχνει ότι το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στη μείωση των κύριων συντάξεων. Πάντως  στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ρητά ο συγκεκριμένος μηχανισμός, καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα