Καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων

Καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα μέτρα από το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. mathitodikeia

Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου “περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων”, που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000 κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους.Άλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών, οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων” αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Στις ρυθμίσεις του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας:

– Εμπλουτίζεται η ήδη ρυθμιζόμενη στο νόμο ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη που διενεργείται σε μαθητές δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, με την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

– Αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων.

– Παρατείνεται η θητεία των μελών του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ.) των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων.

– Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της λειτουργίας  των Εφορευτικών Συμβουλίων (Ε.Σ.) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ)  και των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, σε περίπτωση λήξης της θητείας των μελών τους.

– Ρυθμίζεται  το θέμα των αμοιβών των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσλήφθηκαν.
Παρέχεται η δυνατότητα, καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με απώτερο σκοπό και στόχο την αυτονόμησή του.

– Αντιμετωπίζονται ελλείψεις και ασάφειες που δημιουργούνται όσον αφορά την εφαρμοστέα νομοθεσία για εκκρεμείς – λόγω αναστολής προσλήψεων – διορισμούς σε θέσεις μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ι, Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΙΙ, Ε.Τ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων και Ε.Τ.Π. των Τ.Ε.Ι., δεδομένου ότι ο διορισμός στις θέσεις των νέων κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π.

– Από τα περιοριστικώς οριζόμενα ποινικά αδικήματα, απαλείφονται αυτά που αφορούν τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και των εγκλημάτων των σχετικών με την υπηρεσία.

– Επιτρέπεται στα  Ιδρύματα, να μεταφέρουν στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας (νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού με πλήρη έλεγχο από την Σύγκλητο του κάθε Ιδρύματος) συγκεκριμένους και κοστολογημένους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού για τις δαπάνες καθαριότητας, συντήρησης, φύλαξης και γενικότερα για τις δαπάνες που αφορούν παροχή υπηρεσιών.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα