Καταδικάζει τη ξενοφοβική συμπεριφορά της Ουγγαρίας ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Refugees and migrants rest on railway tracks as they wait to cross the borders of Greece with Macedonia, near the village of Idomeni September 4, 2015. European Union officials are preparing to push EU governments to take in many more asylum-seekers from pressured frontier states, including Hungary, and seeking to overcome resistance to a quota system in eastern Europe. REUTERS/Alexandros Avramidis

O επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα πως η συμπεριφορά των αρχών της Ουγγαρίας ,απέναντι στους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα της χώρας ελπίζοντας να βρουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν «ξενοφοβική και αντιμουσουλμανική», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού  αναφέρει «Ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν αποδοκίμασε τις ξενοφοβικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις που φαίνεται να βασίζονται στην καρδιά της τωρινής ουγγρικής κυβερνητικής πολιτικής».

Ο Ζέιντ τόνισε πως οι εικόνες γυναικών και παιδιών που δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα και αντλίες νερού στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία ήταν «πραγματικά σοκαριστικές».«Μου προκάλεσαν φρίκη οι ανάλγητες, και σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομες, πράξεις των ουγγρικών αρχών τις τελευταίες μέρες, που περιελάμβαναν άρνηση εισόδου, συλλήψεις, απορρίψεις (σ.σ.: αιτήσεων χορήγησης ασύλου) με συνοπτικές διαδικασίες και επαναπροωθήσεις προσφύγων, με τη χρήση δυσανάλογης αστυνομικής ισχύος ενάντια στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, καθώς και από τις αναφερθείσες επιθέσεις σε δημοσιογράφους και την κατάσχεση οπτικοακουστικού υλικού».

Επιπλέον,πρόσθεσε ότι οι νέοι νόμοι που θέσπισε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ποινικοποιώντας την παράτυπη είσοδο στην Ουγγαρία, είναι ασύμβατες με τις δεσμεύσεις της Βουδαπέστης για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.«Το να ζητάς άσυλο δεν είναι έγκλημα, ούτε η παράτυπη είσοδος σε μια χώρα», συνέχισε.

Σημείωσε πως οι πρόσφυγες από τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βασιστούν σε διακινητές, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σχέδια μετεγκατάστασης ή νόμιμοι μεταναστευτικοί δίαυλοι στους οποίους θα μπορούσαν να βασιστούν.

Παρότρυνε την ΕΕ να συμφωνήσει επειγόντως σε περισσότερες πολιτικές με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανέφερε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχος σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες λήψης σταθερών ηθικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα