Καμμένος:Οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τον εκλογικό νόμο

Press conference by the leader of the Independent Greeks Panos Kammenos at Vellidio Conference Center, Thessaloniki on September 10, 2015. / Συνέντευξη τύπου του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τον εκλογικό νόμο και όχι με τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που δεν τα βγάζουν πέρα και ότι κυβερνά με μόνο στόχο την διατήρηση της εξουσίας, είπε ότι «υπεύθυνη για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είναι η αντιπολίτευση όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή έδωσε τεράστια μάχη για να προστατεύσει τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και πέτυχε πολλά. Καλό θα είναι, λοιπόν, η αντιπολίτευση να ασχοληθεί με την αυτοκριτική της και να αφήσει την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για να πετυχαίνει την αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την προάσπιση των Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό».

Ερωτηθείς αν καλεί κάποιους βουλευτές να ψηφίσουν «κόντρα στα κόμματά τους» και αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν διαρροές από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ή ΝΔ, καθώς ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξος ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα συγκεντρώσει 200 ψήφους, είπε ότι καλεί τους βουλευτές «να αποφασίσουν σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη για τη δυνατότητα του βουλευτή να ψηφίζει κατά τη συνείδησή του».

«Όταν οι ίδιοι με δημόσιες δηλώσεις τους διαφωνούν με τις ηγεσίες τους πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν τέτοιο εκλογικό νόμο που θα δώσει τη δυνατότητα της προστασίας της ελεύθερης βούλησης του βουλευτή και εκεί που υπάρχουν διαφοροποιήσεις να μπορούν να συνθέτουν κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και η δημοκρατία» πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η ψήφιση της απλής και άδολης αναλογικής, ενώ «τα θέματα του μπόνους και του ορίου εισόδου μπορούν να συζητηθούν σε επόμενα νομοσχέδια».

Τόνισε ότι ο ίδιος επιμένει στην διατήρηση του ορίου εισόδου στην βουλή στο 3%, «αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ένα περιθώριο με διάλογο αυτό το ποσοστό να μπορεί κατά τι να μειωθεί εάν συμφωνούν όλοι και αν υπάρχει πλειοψηφία».

Σε ότι αφορά την δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον η ΝΔ έλθει πρώτο κόμμα και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος είπε «μάλλον, μετά τις εκλογές θα έχουν αλλάξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για το σχέδιο Χ που σχεδίαζε ο Γιάννης Βαρουφάκης, τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, αλλά και τις υπόνοιες που έχει αφήσει ο κ. Καμμένος για τον ρόλο Βαρουφάκη, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «η αλήθεια είναι αυτή που ξεκαθάρισε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Τα διάφορα σχέδια Χ και τα μυθιστορήματα που γράφουν κάποιοι για να πουλήσουν βιβλία δεν αφορούν την Ελλάδα και την πορεία της χώρας».

Υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ποτέ δεν αναμείχθηκαν σε άλλη αποστολή πέραν της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και δεν υπάρχει κανείς δημοκρατικός υπουργός που θα επέτρεπε την εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους ‘αποστολές’».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρακαλεί ιδιαίτερα «να μην εμπλέκουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τέτοιου είδους σενάρια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δημοκρατικές και εκτελούν άριστα την αποστολή τους».

Σε ότι αφορά τις εξηγήσεις που ζητά από τον κ. Καμμένο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε ότι «ο κ. Κουμουτσάκος έχει υπερεκτιμήσει την απόδοση, από τον προφυλακισμένο κ. Μουσά, της έννοιας του πυραύλου».

Επί του ιδίου θέματος και αναφορικά με τις ανησυχίες που είχε ο Τζέιμς Γκαλμπρέϊθ, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «έχει βάλει τον εαυτό του στο μυθιστόρημά του σε ρόλο James Bond».

Ερωτηθείς να θα στήριζε το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή που ζήτησε η ΝΔ, επισήμανε ότι «η ΝΔ γλίτωσε τον κ. Βενιζέλο με απόφαση του κ. Σαμαρά μετά τη συγκυβέρνηση την οποία έκαναν και έδωσαν άλλοθι, όπως επίσης και συγχώρεση, στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει απολογηθεί σε Εξεταστική Επιτροπή για την εμπλοκή της χώρας σε αυτή την τεράστια περιπέτεια. Καλύτερα θα είναι να σιωπήσει».

Σε ότι αφορά τις ευθύνες “για το φιάσκο της Siemens” είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος δεν μετέφρασε, ως όφειλε, το βούλευμα».

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατόν σε όλες τις φάσεις της υπόθεσης και της δίκης της Siemens να δημιουργούνται προβλήματα. Όπως στη δίκη Μαντέλη, όταν ο ασθενής πρόεδρος δεν αντικαταστάθηκε ως όφειλε. Το είχα καταγγείλει στη Βουλή πριν από λίγους μήνες για την υπόθεση της Eurojust. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Πρόκειται για τον κ. Ντογιάκο, τον ίδιο άνθρωπο που αναφερόταν στη συνομιλία με τον Μπαλτάκο ως «παναθηναϊκάκιας» και τον ίδιο άνθρωπο που έθαψε την υπόθεση Χαϊκάλη» πρόσθεσε.

Ως προς την δήλωσή του σχετικά με το ποιοι δεν πρέπει να πάρουν τηλεοπτική άδεια, ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι πάγια η θέση μου ότι ο κ. Καλογρίτσας αλλά και οι άλλοι εργολάβοι που παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο δεν θα πρέπει να εμπλέκονται με την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η εμπλοκή του κ. Καλογρίτσα στα μέσα ενημέρωσης ως φερόμενου συνεταίρου του κ. Ευαγγελάτου, στις ιστοσελίδες «Newsit» και «On Alert», νομίζω ότι αποτελεί ένα δείγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν είχε στη διάθεσή του κανάλι. Η παρουσία του κουμπάρου και συνεταίρου του, κ. Θεοδωρικάκου, στο στενό επικοινωνιακό team του κ. Μητσοτάκη νομίζω ότι είναι σαφές τι επιδιώκει».

Ερωτηθείς “ποιοί είναι τα «45άρια στα MME», που πυροβολούν;” απάντησε «αυτοί

που κατά καιρούς έχω στραφεί δικαστικά και έχω κερδίσει τις δίκες».

Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι μέλη του γραφείου του μετέχουν στο οργανόγραμμα της πρότασης που κατέθεσε ο υποψήφιος για τηλεοπτική άδεια Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε «ο Καμμένος δεν είναι πίσω από κανέναν. Ο Γιώργος Κούσουλας είναι διευθυντής του γραφείου Τύπου μου, αλλά παράλληλα είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος ανεξάρτητος. Όταν του προτάθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη να αναλάβει διευθυντική θέση, δέχθηκε και επέλεξε τους συνεργάτες του, οι οποίοι είναι οι συνεργάτες που επέλεξε και στο υπουργείο ‘Αμυνας. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας επιχειρηματίας που έχει προσφέρει στην Ελλάδα και στον Ποντιακό Ελληνισμό. Έχω φιλικές σχέσεις μαζί του, όπως έχουν και άλλοι πολιτικοί από άλλα κόμματα, όπως ο Κώστας Καραμανλής ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Σταύρος Καλαφάτης».

Απαντώντας δε και σε όσους πουν ότι αν πάρει τηλεοπτική άδεια ο Ιβάν Σαββίδης, θα είναι σαν να έχει πάρει κανάλι ο Καμμένος από την πίσω πόρτα, είπε ότι «με αυτή τη λογική, όσοι από τους υποψήφιους διευθυντές για τα υπόλοιπα κανάλια έχουν υπηρετήσει σε γραφεία πολιτικών ή κομμάτων, θα σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κανάλια ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα. Αυτά δεν ισχύουν».

Ερωτηθείς αν έχει ενδείξεις διαφωνιών στελεχών της ΝΔ με την πολιτική Μητσοτάκη αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις «που υπήρχαν και εκ μέρους του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στελεχών όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, στην τελευταία συνέντευξή της στην «R», δείχνουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία από τους βουλευτές και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. στη συνέχιση της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, της πολιτικής που εφάρμοσε ο Αντώνης Σαμαράς για πλήρη σύμπλευση και συγκάλυψη του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με την ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και την ιστορική παράταξη, ανέφερε ότι η ΝΔ έχει αυτή την στιγμή στην ηγετική της ομάδα τους αποκληθέντες από τον Κώστα Καραμανλή «άκρα που δεν θα περνούσαν ποτέ ούτε έξω από την πόρτα της ΝΔ» και πρόσθεσε «έχει αλλοιωθεί, είναι πλέον ένα μείγμα κάποιων στελεχών που απέμειναν από την παλιά ΝΔ σε ένα κοκτέιλ νεοφιλελεύθερων και εθνομηδενιστών, οι οποίοι ήρθαν από την πλευρά του νεοφιλελευθερισμού, και ακροδεξιών που ήρθαν από τον ΛΑΟΣ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στις εκλογές, ο κ. Καμμένος είπε «θα συνεχίσουμε να είμαστε αυτόνομοι, αλλά και να συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο».

Ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αφού τόνισε ότι (παγίως) αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού, πρόσθεσε «όταν θα έρθει η ώρα να ερωτηθούμε, θα συναποφασίσουμε, όπως το κάναμε αρκετές φορές στο παρελθόν».

Απαντώντας στην ερώτηση αν και δοθέντος ότι έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει κατά νου τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Όταν αυτός αποφασίσει να αναμειχθεί, τότε θα το κάνει δημόσια ο ίδιος. Δεν νομίζω ότι αφήνει περιθώρια σε κανέναν μας να τον αναμειγνύει στην εσωτερική πολιτική».

Ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί η σπόντα του Μπ. Ομπάμα προς τον Α. Τσίπρα (‘Αυτό θα πρέπει να το πεις στον φίλο σου τον Πούτιν) «γιατί αυτό ειπώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, όταν αναφέρθηκε ότι θα πρέπει για την επιστροφή τους να εμπλακεί και το συριακό καθεστώς το οποίο κατά τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε συνεννόηση και με τη ρωσική πλευρά».

«Η Ελλάδα έχει πλέον αποκτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Αντί αυτό να ευχαριστεί όλους τους Έλληνες, βλέπω ότι κάποιους τους στεναχωρεί ιδιαίτερα. Θα συνεχίσουμε να τους στεναχωρούμε» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την εντύπωσή του από την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθησή του «ότι και η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να συμπλεύσει με την ευρωπαϊκή γραμμή που χάραξε από κοινού με τον κ. Ολάντ και να μην ακολουθηθεί τον Ιούλιο του 2015 το σχέδιο Σόιμπλε, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετατροπή της χώρας σε ένα στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων, δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει συνεργασία».

«Όπως είπα και στην ίδια, στην αρχαία ελληνική τραγωδία καλύτεροι φίλοι γίνονται εκείνοι που κάποια στιγμή υπήρξαν οι πιο σκληροί εχθροί» κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα