Κίνα: Δυσοίωνες οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας

An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Beijing, August 27, 2015. China's turbulent stock markets rose on Thursday, helped by a strong rebound on Wall Street on expectations that the U.S. Federal Reserve will respond to days of China-led volatility by delaying an expected interest rate rise next month. REUTERS/Jason Lee

Την ώρα που φαίνεται πως η Κίνα  αλλάζει την αναπτυξιακή πολιτική που είχε ακολουθήσει εδώ και τρεις δεκαετίες,μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτό το διάστημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της και πλέον το πάνω χέρι αρχίζουν να παίρνουν,οι πιο απαισιόδοξοι ,όπως όλα δείχνουν.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κατάσταση στην Κίνα είναι σοβαρή καθώς η χώρα δεν αναμένεται να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του 7% για φέτος,ενώ του χρόνου  η ανάπτυξη μπορεί να πέσει στο 6,3%.

Ο Λι Γιονγκ Ουά είναι καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Asiatic Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Κορέας που έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ επιλέγει μια πιο ενδιάμεση εκτίμηση, προβλέποντας ότι η μέση δυνητική ανάπτυξη στην Κίνα θα υποχωρήσει έως το 2030 στο 5% με 6%.

Κατά τον ίδιο η Κίνα θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι σε μια τόσο μεγάλη και απρόβλεπτη οικονομία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασίζεται σε απευθείας παρεμβάσεις ή μακροοικονομικές πολιτικές. Θα πρέπει δε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις για μείωση της ανάπτυξης, ήτοι παρεμβάσεις στα εργασιακά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ακίνητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα