Κάλεσμα Αβραμόπουλου στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.: Υλοποιείστε τις δεσμεύσεις σας

Kάλεσμα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. “όχι μόνο να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση που ανέλαβαν πέρυσι τον Ιούλιο, για το μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, αλλά και δεσμεύσεις για ακόμα περισσότερα” απηύθυνε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό με την συμμετοχή και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι.αρχείο λήψης (1)

“Ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές αλλά και μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, και διαβάζουμε καθημερινά στον Τύπο, κινδυνεύει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Πολλοί από αυτούς είναι ευάλωτοι και χρειάζονται προστασία. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους και αψηφούν τους κινδύνους. Επίσης, υπάρχουν, πολλές μητέρες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους και μαζί με αυτή και των παιδιών τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ξεχνά και δεν εγκαταλείπει την ανθρωπιστική της αποστολή. Ναι, πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο τις ροές, να τις διαχειριστούμε καλύτερα και να τις μειώσουμε. Ναι, πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα για την ΕΕ, τα Κράτη-Μέλη της, τους πολίτες της, αλλά και για τους ανθρώπους που φθάνουν σε αυτά. Ναι, πρέπει να σταματήσουμε -και με τη βοήθεια της Europol- τη δραστηριότητα των λαθρεμπόρων που στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα με κίνδυνο την απώλεια της ζωή τους. Αντί των επικίνδυνων διαδρομών, είναι υποχρέωσή μας μας να δημιουργήσουμε περισσότερες νόμιμες οδούς για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, προκειμένου να είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη κάτω από συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας” τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να καλώ τα Κράτη-Μέλη, όχι μόνο να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση που ανέλαβαν πέρυσι τον Ιούλιο, για το μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, αλλά και δεσμεύσεις για ακόμα περισσότερα. Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που έχουν έρθει διαμέσου της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. Για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ, πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση. Γι’ αυτό έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας και γι’ αυτό πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε μετεγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες υποδοχής.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ο σταθερός και κατεξοχήν εταίρος μας, και προσβλέπω να συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας με τον Filippo Grandi (επικεφαλή της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω και πάλι την εκτίμησή μου για την συμβολή της στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζονται στενά για να βοηθήσουν την Ιταλία, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, στην υποδοχή και την μετεγκατάσταση των μεταναστών, αλλά και για την επανεγκατάσταση τους” συνέχισε και κατέληξε:

“Προέχει λοιπόν τώρα, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία να εξασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή του Εθελοντικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος από την Τουρκία και την υλοποίηση δράσεων που θα βελτιώσουν την κατάσταση των Σύριων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι δράσεις μας δεν περιορίζονται στα σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο, μας υπενθυμίζει ότι η μετανάστευση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια πρόκληση. Ο καθένας μας στην διεθνή κοινότητα, πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκληση του ΟΗΕ για την επανεγκατάσταση από τις πληγείσες περιοχές. Η διάσκεψη που θα διοργανωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία στις 30 Μαρτίου θα είναι η επόμενη ευκαιρία.

Όλοι μαζί πρέπει να αναλογιστούμε με ποιο τρόπο θα ανταποκριθούμε θετικά στο φαινόμενο της ανθρώπινης κινητικότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας και τον κόσμο μας. Ένα φαινόμενο το οποίο αναμένεται να εντατικοποιηθεί.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρώπινη κινητικότητα. Δεν μπορούμε να την αρνηθούμε ούτε και να την σταματήσουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να ανταποκριθούμε σε αυτή, χωρίς να αποσταθεροποιηθούν οι κοινωνίες μας, και να την μετατρέψουμε σε μια διττή ευκαιρία για τις χώρες υποδοχής και τους μετανάστες.

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να υποστηρίξει τους βασικούς εταίρους της στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των εκτοπισμένων. Η αντιμετώπιση  της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί, ενισχυμένη συνεργασία και συντονισμό με τρίτες χώρες, και με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται μια παγκόσμια στρατηγική.

Σε μια σύνθετη και πολύπλευρη προσφυγική κρίση, όπως αυτή σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση της μιας και μοναδικής λύσης (one-size-fits-all approach), και δεν μπορεί να είναι  ευθύνη μίας μόνο χώρας ή ενός φορέα.

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, και πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Γι΄αυτό και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας είναι υψίστης σημασίας. Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Είμαστε έτοιμοι και όπως έχουμε δεσμευτεί θα την κάνουμε”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα