Ι. Σχινάς: Να ανοίξουμε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν

«Πρέπει ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα πιέζοντας την κυβέρνηση να το κάνει» – «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, πιστό στις αξίες και στις ρίζες του. Να μην είμαστε πραγματιστές, αλλά να συμβαδίζουμε με την πραγματικότητα» – «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια υποχώρηση γιατί αυτός είναι ο συσχετισμός δύναμης. Δεν χαρίζουμε ούτε τους αγώνες μας ούτε το Όχι στο δημοψήφισμα, γιατί φυτέψαμε τον σπόρο της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη» p1010023_0_0

Τον στόχο της επανασύνδεσής της με τους νέους ανθρώπους και τα προβλήματά τους θέτει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγεί ο νέος γραμματέας της οργάνωσης Ι. Σχινάς. “Δεν πρέπει να χαρίζουμε τίποτα στον αντίπαλο» λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «ο συσχετισμός δύναμης δεν κρίνεται μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία «να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα πιέζοντας την κυβέρνηση» να ανοίξει δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

* Είστε ικανοποιημένοι από τη δεύτερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ;

Εκατοντάδες μέλη της Ν.Σ. βρέθηκαν στον Κεραμεικό και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους κάνοντας απολογισμό και αυτοκριτική. Έγινε μία συντροφική συζήτηση που μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε πώς προχωράμε. Το θετικό είναι ότι μπήκε συγκεκριμένο πλάνο μέχρι το πρώτο συνέδριο της Ν.Σ.

* Θέτετε ως μείζονα στόχο τη μαζικοποίηση της οργάνωσης. Όμως, έως τώρα, στη Ν.Σ. κυριαρχούσε η εσωστρέφεια.

Η Ν.Σ. χαρακτηριζόταν συχνά από κλειστή λογική στο πώς παρέμβαινε στους χώρους που σπουδάζουν, εργάζονται και ζουν οι νέοι άνθρωποι. Θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με απλό τρόπο πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δίνουμε μάχες που να συμβάλλουν στην επίλυσή τους.

* Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των νέων και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Το βασικό πρόβλημα είναι το τρίπτυχο επισφάλειας, ανεργίας, μετανάστευσης.

Πρώτα και κύρια, αν θέλουμε να θεωρούμαστε αριστερή οργάνωση, οφείλουμε να συγκρουστούμε στους χώρους δουλειάς με την εργοδοσία, σεβόμενοι την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν φωνή και δικαιώματα.

Στο σκέλος της ανεργίας, πέρα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είναι ζητούμενο για την Αριστερά να βάλει τον σπόρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, να ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο οργάνωσης πέρα από τα κυρίαρχα πρότυπα.

Το τρίτο σκέλος αφορά τους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πρέπει στην Ελλάδα της κρίσης να βρουν οι νέοι επιστήμονες εργασία στον τομέα της έρευνας και να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας με προοδευτικό πρόσημο.

Κεντρικό ζήτημα είναι και αυτό της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να θέσει άμεσα το ζήτημα της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων στον χώρο της δευτεροβάθμιας και, τώρα που ξεκινάει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος πρέπει να τεθούν οι βάσεις ώστε να υπάρξει μία ριζική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα είμαστε παρόντες και παρούσες σε αυτήν τη διαδικασία.

* Πρέπει σ’ αυτήν τη φάση η κυβέρνηση να ανοίξει και άλλα μέτωπα, όπως π.χ. στο θέμα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας;

Εμείς θα πιέσουμε να το κάνει άμεσα. Ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα πάγιο αίτημα της Ν.Σ. Επίσης το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μια καλή μαγιά σε έναν άλλο τομέα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί. Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα. Δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό, αλλά να προχωρήσουμε την κουβέντα και αυτοί οι άνθρωποι να μην νιώσουν αποκλεισμένοι ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Υπήρξαν και λάθη, όπως στο θέμα Πανούση, που έχει προκύψει ξανά και για το οποίο η Ν.Σ. είχε πάρει συγκεκριμένη θέση πολύ καιρό πριν.

* Το «σύστημα» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να κάνει τις εκσυγχρονιστικές τομές που ζητούν οι νέοι.

Δεν πρέπει να χαρίζουμε τίποτα στον αντίπαλο. Για παράδειγμα δεν πρέπει να υπάρχουν ταξικοί φραγμοί στο εσωτερικό του Δημοσίου, να μην υπάρχουν αδικίες και ρουσφέτια. Αν ένας άνθρωπος θέλει να ανοίξει μια συνεταιριστική επιχείρηση, πρέπει να περάσει από μια απίστευτη γραφειοκρατία. Είναι λοιπόν αριστερό αίτημα να βελτιωθεί αυτή η πτυχή της καθημερινότητάς μας.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάστηκε με το Μνημόνιο;

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια υποχώρηση γιατί αυτός είναι ο συσχετισμός δύναμης. Δεν χαρίζουμε ούτε τους αγώνες μας ούτε το Όχι στο δημοψήφισμα, γιατί φυτέψαμε τον σπόρο της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη. Το this is a coup δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η Αριστερά υπάρχει για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα. Στο μεγάλο σκοτάδι της Ευρώπης, που σηκώνει φράχτες στους πρόσφυγες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια όαση αυτή τη στιγμή.

* Που τελειώνει η στήριξη στο κόμμα και που ξεκινά η κριτική;

Αν και στρατευόμαστε στο γενικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αυτόνομη οργάνωση και έχουμε τις δικές μας επεξεργασίες. Αυτό είναι μια παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα και πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Όπου πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφωνούμε, θα το κάνουμε… κι αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε. Όμως δεν πρέπει να ξεκινάμε από το πού θα διαφωνήσουμε, αλλά να βρούμε τρόπους να ανοίξουμε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν.

Πρέπει ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα πιέζοντας την κυβέρνηση να το κάνει αυτό. Για παράδειγμα, και να ξαναφέρεις τις συλλογικές συμβάσεις, δεν αρκεί. Πρέπει οι εργαζόμενοι να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν. Δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες από τα πάνω. Ο συσχετισμός δύναμης δεν κρίνεται μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης. Άλλο η κυβέρνηση, άλλο η εξουσία, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

* Φοβάστε για τη φυσιογνωμία του κόμματος στο εξής;

Εμπιστευόμαστε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν πιστεύουμε ότι κοιμήθηκαν αριστεροί και ξύπνησαν δεξιοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, πιστός στις αξίες και στις ρίζες του. Να μην είμαστε πραγματιστές, αλλά να συμβαδίζουμε με την πραγματικότητα. Νομίζω ότι το άρθρο του Αρ. Μπαλτά με τα 7 Κάππα πρέπει να είναι οδηγός. Δεν πρέπει να φοβηθούμε τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στο συνέδριο.

* Ποια είναι η ιδεολογία σας;

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Σ. έχουν μήτρα κομμουνιστική σε μεγάλο βαθμό, έχουμε τις ρίζες μας στις λαμπρές παραδόσεις του εργατικού και αριστερού κινήματος, στους μεγαλειώδεις αγώνες που έχουν δοθεί εντός και εκτός χώρας. Ο μαρξισμός αποτελεί το εργαλείο με τον οποίο αναλύουμε την πραγματικότητα και ο στόχος μας παραμένει ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία στον 21ο αιώνα.

Όμως, δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό και στα τσιτάτα της Αριστεράς, δεν αρκεί να κλείνουμε σε όλες τις πτώσεις την εργατική τάξη, τον σοσιαλισμό, την επανάσταση κ.λπ., αλλά να έρθουμε σε επαφή με πλατιά τμήματα της ελληνικής νεολαίας που δεν ήταν σε επαφή με την Αριστερά και την έχουν πλησιάσει τώρα, να μιλήσουμε πάνω στα προβλήματά τους, να μιλήσουμε τη γλώσσα των απλών ανθρώπων. Να περάσουμε από τη φάση που βερμπαλίζαμε και λέγαμε πολλά στη φάση της πράξης και να κριθούμε από αυτό. Σημασία δεν έχει το τι λες και αν αυτό το ντύνεις με επαναστατική φρασεολογία, αλλά το τι κάνεις και αν αυτό βοηθάει τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα και αλλάζει τον συσχετισμό δύναμης υπέρ των αδυνάτων.

* Έχετε ξεπεράσει το τραύμα της διάσπασης;

Καμία διάσπαση δεν έχει θετικό πρόσημο. Εμείς και σήμερα, παρά τις επιμέρους διαφορές, έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας στους συντρόφους και στις συντρόφισσες οι οποίοι μπορεί είτε να απογοητεύτηκαν είτε να θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο, είτε ιδιώτευσαν. Αυτός ο κόσμος για εμάς είναι ζωντανός κόσμος του κινήματος και των αγώνων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάει σπίτι του.

Κάποιοι αποχώρησαν επειδή δεν υπήρχε ουσιαστικός διάλογος στο εσωτερικό της οργάνωσης. Φάγαμε όλοι ένα χαστούκι. Κάνουμε και εμείς την αυτοκριτική μας.

Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις. Αν όμως το κίνημα έχει διάθεση να ακολουθεί λογικές αποκλεισμού, είναι δεδομένο ότι θα πάψει να αποτελεί κίνημα, γιατί το 40% της ελληνικής νεολαίας ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τα κινήματα μπορούν να είναι χρήσιμα όταν είναι μαζικά. Όταν κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

– See more at: http://left.gr/news/i-shinas-papadopoylos-na-anoixoyme-dromoys-ekei-poy-den-yparhoyn#sthash.daXYdP1J.dpuf

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα