Ιταλικές ΜΚΟ κατηγορούν την ΕΕ πως αδιαφορεί για τους θανάτους χιλιάδων προσφύγων

pnigmosΜη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες στη Μεσόγειο κατηγόρησαν την Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στους χιλιάδες θανάτους φέτος στη θάλασσα ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές των νότιων κρατών μελών της.

Νέα ναυάγια αυτή την εβδομάδα στα ύδατα μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας έκαναν ακόμη πιο βαρύ τον απολογισμό των θυμάτων στη θάλασσα φέτος: ανέρχεται πλέον σε 4.220 νεκρούς από την αρχή της χρονιάς.

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη υψηλότερος από το σύνολο των θυμάτων του 2014, του 2015 ή οποιασδήποτε άλλης χρονιάς για την οποία υπάρχουν δεδομένα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Τουλάχιστον 725 περισσότεροι πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2015, υπογράμμισε ο ΔΟΜ.

«Απέναντι σε αυτό το νέο, σκανδαλώδες ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να γίνεται συναυτουργός αυτής της επιδεινούμενης τραγωδίας», τόνισε ο Τομάζο Φάμπρι, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ιταλία της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Πρέπει επειγόντως να βρεθούν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι (έλευσης) των απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, χωρίς να διακινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Φάμπρι.

Ένα πλοίο το οποίο μισθώνει η οργάνωση, το Bourbon Argos, διέσωσε χθες Παρασκευή 867 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 119 γυναίκες και 8 μωρά, εκ των οποίων τα 4 είναι βρέφη ηλικίας μόλις μερικών μηνών.

Η οργάνωση αρωγής στους μετανάστες MOAS, η οποία εδρεύει στη Μάλτα, κάλεσε επίσης την Ευρώπη να αλλάξει συμπεριφορά: «ενώπιον αυτού του δίχως ιστορικό προηγούμενο αριθμού νεκρών, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία, τους διωγμούς και τη φτώχεια»,τόνισε ένας εκπρόσωπός της.

Ένα στέλεχος του ΔΟΜ, ο Φεντερίκο Σόντα, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος εν μέρει οφείλεται σε δύο πολύνεκρα ναυάγια τον Απρίλιο και τον Μάιο, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι, αλλά και την απροσδόκητη αύξηση της διακίνησης τον Οκτώβριο. «Τον Οκτώβριο οι μετεωρολογικές συνθήκες στη θάλασσα είναι γενικά άσχημες, κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί περισσότερα δυστυχήματα», εξήγησε.

«Στην Ιταλία καταγράψαμε νέο ρεκόρ αφίξεων τον Οκτώβριο—27.388 φέτος, έναντι 8.915 το 2015 και 15.264 το 2014. Όσο περισσότερα τα πλοία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ναυαγίων», συμπλήρωσε ο Σόντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα