Ιστορική επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Χιροσίμα

ioijio Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφτασε σήμερα στην Ιαπωνία για την συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7), των μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου, που πραγματοποιείται στην Χιροσίμα, σε μια ιστορική επίσκεψη αμερικανού υπουργού στην πόλη που βομβαρδίστηκε με ατομική βόμβα τον Αύγουστο του 1945 κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Κέρι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται ποτέ την Χιροσίμα και αναμένεται να επισκεφτεί την Δευτέρα το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ προσγειώθηκε στην βάση Πεζοναυτών στην Ιουακούνι.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Σουγκόκου Σιμπούν, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Κέρι απέφυγε να σταθεί υπερβολικά στον συμβολισμό που ενέχει η επίσκεψή του και παρέκαμψε το ακανθώδες θέμα της συγγνώμης, ή της απλής συμπάθειας που πολλοί θα ανέμεναν από την Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα για το εάν «υποστηρίζει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα», ο Κέρι υπενθύμισε πως ο «πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί αυτόν τον στόχο κι είχε περιγράψει το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», υπαινισσόμενος τη διάσημη ομιλία του στην Πράγα το 2009. «Ναι, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί από πολλού καιρού για έναν παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό», τονίζει στην εφημερίδα ο Κέρι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα