Ιράκ:Πληθαίνουν οι ενδείξεις για χρήση χημικών στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος

22_69-4Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αποθηκεύει αμμωνία και θείο σε περιοχές που διαμένουν άμαχοι και φοβάται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα διαπράξει νέες επιθέσεις με χημικά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, με τη συνδρομή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, συνεχίσουν να καταγράφουν πρόοδο στις μάχες με τους τζιχαντιστές σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν εκτός της Μοσούλης, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου τους στο Ιράκ.

Το δέρμα στα πόδια, τα χέρια και τον λαιμό της 5χρονης Ντόα είναι μαύρο και σκληρό εβδομάδες μετά την επίθεση. Η μικρή πονάει ακόμα πολύ από τα εγκαύματα και προσπαθεί να μην αγγίζει τίποτα ή να μην κινείται.

Η Ντόα έπαιζε στην αυλή του σπιτιού της όταν ο πύραυλος που εκτόξευσε το Ισλαμικό Κράτος εξερράγη στον κήπο του γείτονα, με αποτέλεσμα τη διάχυση στην ατμόσφαιρα κάποιου είδους τοξικού αερίου, περιέγραψε ο πατέρας της Αμπντάλα Σουλτάν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Έναν μήνα μετά την επίθεση, η οσμή του καμένου έχει διαποτίσει τα πάντα και είναι αισθητή με μια μόλις ανάσα. Ο τοίχος στο διπλανό σπίτι της οικογένειας Σουλτάν έχει μαυρίσει και όλα τα φυτά και τα λαχανικά σε ένα μικρό κήπο πιο δίπλα έχουν μαραθεί. Τμήμα του πυραύλου, το οποίο οι οικογένειες αποφεύγουν να αγγίξουν, βρίσκεται στο έδαφος. Τον υπόλοιπο τον απομάκρυναν μέλη των υπηρεσιών διάσωσης.

«Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η ουσία στην κεφαλή. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το κορμί της Ντόας γέμισε από φουσκάλες και η κατάσταση της υγείας της δεν βελτιώνεται» δήλωσε ο 33χρονος Σουλτάν.

Η μικρή φαίνεται πως υπήρξε θύμα της τέταρτης κατά σειράς επίθεσης με χημικά που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο εναντίον αμάχων στην πόλη Καγιάρα στο βόρειο Ιράκ. Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν καταγράψει άλλες 3 τουλάχιστον.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αποθηκεύει αμμωνία και θείο σε περιοχές που διαμένουν άμαχοι και φοβάται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα διαπράξει νέες επιθέσεις με χημικά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, με τη συνδρομή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, συνεχίσουν να καταγράφουν πρόοδο στις μάχες με τους τζιχαντιστές σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν εκτός της Μοσούλης, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου τους στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις στην Καγιάρα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νότια της Μοσούλης, διαπράχθηκαν λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης την 17η Οκτωβρίου.

Στο επόμενο τετράγωνο από το σημείο που η Ντόα τραυματίστηκε, κατέληξε άλλη μια κεφαλή με χημικά εντός μιας οικίας, τον Σεπτέμβριο. Τα θύματα και οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης είπαν ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν και στις άλλες επιθέσεις είναι αέριο μουστάρδας.

Ο Σιρχάν Αουάντ, 20 ετών, τραυματίστηκε ενώ βοηθούσε να αποκακρυνθεί ο πύραυλος. Χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Βαγδάτη καθώς οι γιατροί στην κλινική της περιοχής του του είπαν ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο έγκαυμα.

«Πήγα στο κρεβάτι εκείνη τη νύχτα και λίγες ώρες αργότερα τα χέρια μου κοκκίνισαν. Την επόμενη ημέρα, άρχισα να βγάζω φουσκάλες».

Ο αδελφός του Αουάντ βιντεοσκόπησε το σκηνικό μετά την επίθεση. Στο βίντεο διακρίνεται να εξέχει από το έδαφος το πίσω μέρος του πυραύλου και νερό να αναβλύζει από έναν κατεστραμμένο αγωγό ύδρευσης. Το νερό σύντομα έγινε κίτρινο και άρχισε να κάνει φυσαλίδες.

Σύμφωνα με τον 20χρονο, οι γιατροί στη Βαγδάτη αναγνώρισαν τα συμπτώματά του ως εκείνα που προέρχονται από έκθεση σε παράγοντες αερίου μουστάρδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα