Θ.Φωτίου:Πριν από 71 χρόνια ο λαός πανηγύριζε τη λευτεριά του

maxresdefault_50Ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου στην εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας 

 

«Πριν από 71 χρόνια η Αθήνα πανηγύριζε. Ο γερμανικός στρατός εγκατέλειπε την πόλη μετά από 1624 μέρες βαρβαρότητας, απανθρωπιάς και εγκλήματος που επέβαλαν οι Ναζί .

Ο λαός πανηγύριζε τη λευτεριά του με υπερηφάνεια, γιατί επί τρεισήμισι χρόνια, είχε αντισταθεί κάθε μέρα με όλη του τη δύναμη πυκνώνοντας τις τάξεις της εθνικής αντίστασης, γράφοντας τις συγκλονιστικότερες σελίδες της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής ιστορίας. Η αντίσταση στους κατακτητές ήταν πανελλαδική και η απελευθέρωση βασίστηκε πολύ στις δίκες μας δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη του 1944,  ενώ το τέλος το Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οριοθετείται τον Μάιο του 1945 για όλες τις χώρες.

Θα θέλαμε πολύ η σημερινή μέρα να είναι η επίσημη μέρα λαϊκού πανηγυριού και να αρθεί το παράδοξο να είμαστε η μοναδική χώρα που δεν γιορτάζει την  απελευθέρωση της.

Η γνώση των ιστορικών γεγονότων της κατοχής  είναι απαραίτητη σήμερα, διότι έχει στον πυρήνα της τις έννοιες της αντίστασης, του αγώνα και της αλληλεγγύης.

Αν ξέρεις ποιο παρελθόν έχεις κληρονομήσει κάνεις πιο σωστά βήματα στο μέλλον. Αντίσταση, αγώνας και αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα της μέρας. Αντίσταση σε κάθε εξουσία που αφαιρεί ανθρώπινα δικαιώματα και περιορίζει τη λαϊκή κυριαρχία και αγώνας για μια κοινωνία δίκαιη και αλληλέγγυα.

Αντέξαμε τότε σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, θα αντέξουμε και τώρα γιατί το ιστορικό παράδειγμα του λαού μας μας εμπνέει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα