Θ. Πετράκος: Κανένας διχασμός δεν παγιώνεται

Εφ’ όσον οι διαπραγματεύσεις είχαν τη γνωστή κατάληξη, η κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο, αντί να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, να «κλείσει» δίμηνη παράταση του προγράμματος. Αυτό ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Ο κ. Πετράκος είπε ότι η δίμηνη παράταση ήταν απολύτως εφικτή, βάσει της ενημέρωσης που είχε και ο ίδιος, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για το δικό του «ΟΧΙ» στην ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι «είναι ΟΧΙ στο δεύτερο πακέτο των μνημονιακών προαπαιτούμενων», που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει άρση της εμπιστοσύνης και της στήριξης προς τον πρωθυπουργό.  Πρόσθεσε μάλιστα πως η άρνηση των μνημονιακών μέτρων επί της ουσίας ενισχύει τον πρωθυπουργό, αλλά σε μία κατεύθυνση συμβατή προς τις λαϊκές ανάγκες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν είχαμε καμία λαϊκή εξουσιοδότηση για 3ο μνημόνιο. Αντιθέτως, είχαμε εξουσιοδότηση να συνεχίσουμε το έργο που είχαμε αρχίσει, όπως πχ την ακύρωση των ασφαλιστικών ρυθμίσεων των μνημονίων».

Ερωτηθείς κατά πόσο παγιώνεται διχασμός στο κόμμα, ο κ. Πετράκος είπε:

«Κανένας διχασμός δεν παγιώνεται. Για παράδειγμα, σας λέω ότι με μεγάλη χαρά θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και θα το υπερασπιστώ, απέναντι στον πόλεμο που θα του γίνει. Άρα δεν μιλάμε για διχασμό (…). Τώρα πρέπει να πάμε στο κόμμα και να δούμε πώς θα απεμπλακεί η κυβέρνηση από την υποχρέωση να εφαρμόσει αυτά τα αφόρητα μέτρα. Αυτή είναι η παρένθεση που πρέπει να κλείσει, με την απεμπλοκή μας από αυτά τα μέτρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετράκος απέρριψε την άποψη πως η κυβέρνηση  «αγόρασε χρόνο» με τη σύναψη της συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, «αν δεν ξεφύγουμε από το 3ο μνημόνιο, η ενσωμάτωσή μας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα». Πρόσθεσε δε ότι κορυφαίοι ξένοι οικονομολόγοι συγκλίνουν στη διαπίστωση πως το πρόγραμμα των μέτρων, που προβλέπονται στη νέα συμφωνία, είναι αδύνατον να υλοποιηθούν χωρίς ισοπεδωτικές κοινωνικές συνέπειες και χωρίς να οδηγήσουν σε νέα οικονομικά αδιέξοδα.

Είπε ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα εάν εγώ είμαι περισσότερο αριστερός από κάποιον συνάδελφό μου που υπερψήφισε τα προαπαιτούμενα (…), όλοι ζούμε έναν εφιάλτη αυτές της ημέρες και έχουμε κοινές αγωνίες, άλλο αν διαφωνούμε στο ‘δια ταύτα’ (…). Δεν είχαμε εξουσιοδότηση να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αλλά ούε και σε τρίτο μνημόνιο (…) Εναλλακτική λύση υπήρχε έως και τις 12 Ιουλίου (…). Ήταν προτιμότερο να πάμε σε δίμηνη παράταση και κατόπιν να θέσουμε στο λαό, καθαρά, τα ζητήματα, παραδεχόμενοι ότι αργήσαμε – διότι από τον Φεβρουάριο είχε διαφανεί ο εκβιασμός των δανειστών».

Πηγη:Kόκκινο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα