Θ.Θεοχαρόπουλος: Επικίνδυνη η διασύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση και το δημόσιο χρέος

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Ν. Ανδρίτσο και Ν. Υποφάντη μίλησε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. THEOHAROPOYLOS-THANASIS

Για το προσφυγικό

Το θέμα της διασύνδεσης του προσφυγικού με την αξιολόγηση και το δημόσιο χρέος, αν ήταν μια τακτική της κυβέρνησης, τότε πρόκειται είναι μια επικίνδυνη τακτική. Μια τακτική που θα είχε ως αποτέλεσμα και το προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης και το οικονομικό ζήτημα, να μην επιλυθούν. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να γίνει χώρα ένα απέραντο hot spot, για να έχουμε μια διευκόλυνση στην αξιολόγηση, η οποία θα οδηγήσει σε λίγους μήνες στην εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, λόγω και του προσφυγικού. Αυτά τα ζητήματα είναι σοβαρά και χρειάζεται αυτόνομα – επιτέλους – να τα δει η κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, να κάνει συμμαχίες και να μην προχωρά απλώς στην καταγγελία γεγονότων, αιφνιδιασμένη. Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε διαρροές που μιλούσαν για μονομερείς ενέργειες, που μας θύμισαν το καλοκαίρι και την οικονομική κρίσης, όπου ο Βαρουφάκης είχε βρεθεί απέναντι σε όλες τις χώρες της ΕΕ, απομονωμένος, με αποτέλεσμα να δεχτούμε τα πάντα, με την πλάτη στον τοίχο.

Για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή φύλαξη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καλύτερο θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να υπάρχει και να λειτουργήσει όπως πρέπει, για να υπάρξει φύλαξη των συνόρων με κοινή πολική της ΕΕ. Από τη στιγμή που ήρθε το ΝΑΤΟ μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο, όμως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν έχει σχέση με διάφορα εθνικά θέματα που είναι διευθετημένα για την χώρα μας.

Για τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Είναι θετικό στοιχείο ότι υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή, στην οποία συμφώνησαν πέντε κόμματα, μεταξύ των οποίων και εμείς η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Προκαλέσαμε την σύγκλιση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και μάλιστα θέλαμε να γίνει και νωρίτερα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Θα έπρεπε να προσυπογράψουν όλα τα κόμματα, είναι αδικαιολόγητο κόμματα που θέλουν οικουμενική, όπως του κ. Λεβέντη, να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή Εθνική Γραμμή στο Προσφυγικό. Διεκδικήσαμε και μπήκε η τελευταία παράγραφος στο κοινό ανακοινωθέν, όπου αναφέρονται οι εθνικές μας θέσεις, τι ζητάμε και τι διεκδικούμε, αλλά καταθέσαμε και διαφωνίες σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του Συμβουλίου, γιατί θέση μας είναι πως αυτή η γραμμή δεν εξυπηρετείται όπως θα έπρεπε από την παρούσα κυβέρνηση και για να υπηρετηθεί αυτή η κοινή εθνική γραμμή απαιτείται άλλη κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή με προοδευτική προγραμματική συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα