Θύελλα αντιδράσεων για τις ρατσιστικές δηλώσεις του υπαρχηγού του ΑfD κατά του Ζ.Μποατένγκ

χωχγΣε νέες ρατσιστικές δηλώσεις προχώρησε ο υπαρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική Για τη Γερμανία» (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Στο στόχαστρο του βρέθηκε αυτή τη φορά ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας της Γερμανίας Ζερόμ Μποατένγκ γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και την παρέμβαση της επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι, η οποία αναγκάστηκε να απολογηθεί.

«Ο κόσμος τον βρίσκει καλό ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», αναφερόμενος στον Ζερόμ Μποατένγκ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Βερολίνο, από Γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα.

Η δήλωσή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου να υπερασπίζονται τον διεθνή ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου και να καταγγέλλουν τη ρατσιστική δήλωση του Γκάουλαντ. Μάλιστα δημιουργήθηκε και σχετικό hashtag #BoatengmeinNachbarn (Ο Μποατένγκ γείτονάς μου).

Η Φράουκε Πέτρι προσπάθησε να μαζέψει τις δηλώσεις του υπαρχηγού του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς ισχυρίστηκε στη BILD πως ο Γκάουλαντ «δεν είναι σε θέση να θυμηθεί εάν πράγματι έκανε αυτή τη δήλωση». «Ζητώ συγγνώμη ανεξαρτήτως αυτού από τον κ. Μπόατενγκ για την εντύπωση που δημιουργήθηκε», είπε, ενώ σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε: «Ο Ζερόμ Μποατένγκ είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής και δικαίως μέλος της Εθνικής Ομάδας. Χαίρομαι για το Euro».

Νωρίτερα, με δήλωσή του στην BILD, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε επισημάνει ότι «πολλοί ενοχλούνται τώρα για την προσβλητική παρατήρηση του Γκάουλαντ για τον Ζερόμ Μποατένγκ και την αποκαλούν ξενοφοβική. Ο Μποατένγκ όμως δεν είναι “ξένος”, αλλά Γερμανός. Αυτό δείχνει ότι ο Γκάουλαντ δεν στρέφεται μόνο εναντίον των ξένων, αλλά και εναντίον του καλού στη Γερμανία: του σύγχρονου, του ανοιχτού στον κόσμο και της ελευθερίας. Η AfD του Γκάουλαντ είναι και γερμανοφοβική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Γκάουλαντ «χωρίς επίπεδο και απαράδεκτη», για να προσθέσει: «Όποιος μιλάει όπως ο Γκάουλαντ, αποκαλύπτεται μόνος του – και μάλιστα όχι μόνο ως κακός γείτονας. Οι δηλώσεις είναι σαφώς ρατσιστικές και δεν σέβονται τον άνθρωπο».

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εσωτερικών Τομας Ντε Μεζιέρ δηλώνει ότι κάθε Γερμανός είναι τυχερός που ο Μποατένγκ παίζει ποδόσφαιρο για τη Γερμανία. «Ο Ζερόμ Μποατένγκ είναι σημαντικός πυλώνας της Εθνικής Ομάδας μας και ένα επαγγελματικό πρότυπο. Κάθε Γερμανός μπορεί να θεωρηθεί τυχερός να έχει τέτοιους ανθρώπους ως συμπαίκτες, Γερμανούς πολίτες και γείτονες. Με την πολύπλευρη κοινωνική του δραστηριότητα πέρα από το γήπεδο δίνει σημαντικά κίνητρα για τη συνοχή της χώρας μας. Αντιθέτως από την AfD».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα